Најновије

ИЗАЗИВА КРВОПРОЛИЋЕ: Нови бруталан корак Џаферија и његових злочинаца према прављењу "Илириде" од Македоније!

Шиптарски терориста и нелегално изабрани председник Собрања Талат Џафери спровео прву тачку "тиранске платформе" и изједначио албански језик са македонским. Званична документа почео да пише на оба језика.

Талат Џафери (Илустрација: Правда)

Македонија је већ постала такозвана "Илирида", односно источна покрајина у шиптарским сновима о "великој Албанији". Нелегално изабрани председник Собрања, терориста "Албанске националне армије" (македонског огранка "Ослободилачке војске Косова") Талат Џафери спровео је прву тачку из "тиранске платформе" и изједначио албански језик са македонским. Он је званична скупштинска документа од петка почео да пише и на македонском и на албанском језику.
Медијима у Македонији у петак ујутру су у размаку од пола сата стигла два мејла из парламента. У једном је био документ на македонском језику, који је очигледно грешком послат. То је убрзо "исправљено", те је медијима стигао мејл са два документа исте садржине, али један на македонском, а други на албанском језику. У питању је било саопштење Одељења за јавно информисање и односе са јавношћу Собрања у ком се најављује да ће се Џафери састати са 16 европских амбасадора. Тај потез изазвао је оштар протест грађана Македоније.
- Ово је нечувено! Џафери нема нимало срама! Озваничио је албански језик у македонском парламенту. Да ли неко може да га заустави - само је један од коментара на порталима који су објавили вест о саопштењу на два језика. Међутим, аналитичари кажу да изједначавање албанског са македонским језиком без измене закона и правилника Собрања никога не треба да изненади. - То је исти човек који је првог радног дана у кабинет председника Собрања унео две албанске заставе. Тад је изјавио и да ће седнице скупштине водити и на македонском и на албанском језику - подсећају аналитичари. Према њиховим речима, последњим потезом Џафери је почео спровођење "тиранске платформе", коју је осмислио албански премијер Еди Рама. - Албанци су решени да "тиранску платформу" спроведу до краја. Прво на списку је изједначавање албанског са македонским језиком на територији целе земље, затим следи промена заставе, грба, химне и имена државе, па признавање Албанаца као конститутивног народа, федерализација земље и на крају отцепљење. Уз подршку Запада, коју Албанци имају, ускоро бисмо могли да видимо како се остварује њихов давнашњи сан о "великој Албанији" - оцењују аналитичари.

Ново насиље

Они страхују од нових насилних протеста, какви су се догодили 27. априла, кад је Џафери нелегално изабран за председника Собрања.
- Велика већина Македонаца је бесна због свега што се догађа. Грађани више од 75 дана мирно протестују на улицама и траже нове парламентарне изборе. Уколико за који дан буду свуда освануле и двојезичне табле и буду почеле да се штампају двојезичне новчанице, могли би да избију сукоби широких размера - упозоравају стручњаци. Како истичу, Македонија је сада буре барута које може да запали и најмања ситница, а изједначавање албанског и македонског језика би могла да буде та варница. - Уколико избију нереди, овог пута се неће завршити као прошли пут. То би могло да се претвори у велики међуетнички сукоб, који у овом тренутку никоме на Балкану није потребан - сматрају аналитичари.

ЕУ хоће хитно нову владу

Амбасадор Европске уније у Скопљу Самуел Жбог поручио је у петак у разговору са Џаферијем у Собрању да ЕУ брзо очекује формирање нове владе. У саопштењу, које преносе македонски медији, Жбогар је Џаферију пренео поруку Брисела да ЕУ очекује владу која ће отворити евроатлантски пут Македоније. - Од нове владе се очекује да започне са спровођењем хитних реформи које захтева ЕУ - навео је Жбогар.

Заев тражи мандат од Иванова

Лидер СДСМ Зоран Заев захтевао је у петак од председника Ђорђа Иванова да му одмах и без одлагања да мандат за формирање нове владе. У саопштењу његове странке се наводи да актуелна ситуација кочи демократски процес, а Македонија се суочава са проблемима од којих штету имају грађани и цео државни систем.
- Права блокада ће настати већ у понедељак, кад истиче мандат локалним званичницима. Запослени у градским и општинским властима би могли да остану без својих зарада, а грађани неће моћи да добију потребне услуге. То додатно компликује ситуацију у којој су иначе грађани Македоније - наводи СДСМ.

Џафери ће нелегално поставити Заева за премијера

Талат Џафери намерава да заобиђе председника државе Ђорђа Иванова и уместо њега сам повери мандат за формирање владе шиптарском пиону, лидеру Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зорану Заеву. Иванов има рок до 19. маја да повери мандат за формирање владе Заеву. Међутим, како се спекулише, он то не намерава да уради док се Заев не одрекне "тиранске платформе". Због тога Џафери, који по Уставу као шеф Собрања мења председника државе, намерава да сазове седницу парламента 20. маја и на њој прогласи Заева мандатаром. Према наводима македонске штампе, Џафери ће на исти незаконит начин прогласити Заева премијером како је и сам изабран за председника Собрања. - Џафери је изабран након завршетка скупштинског заседања, у холу испред пленарне сале, и то са 59 од 61 гласа, колико је потребно. Верује се да албански посланици и они из СДСМ на исти начин планирају да изаберу Заева за мандатара нове владе - наводе медији у Македонији.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џафери провоцира македонске демонстранте са друге стране полицијског кордона
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА