Најновије

ИСЛАМСКА ДРЖАВА НЕСТАЈЕ, АЛИ ИМАЈУ НАСЛЕДНИКА: Они седе, уче и чекају, а свет их већ познаје одлично

Терористичка организација Исламска држава више не успева да попуни своје редове са више од педесетак присталица који долазе из различитих делова света, али њихове стратешке циљеве преузеће већ видљиви наследник, изјавио је Владо Азиновић, професор на сарајевском Факултету политичких наука (ФПН) и аналитичар који се годинама бави феноменом исламског тероризма.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

“У 2014. и 2015. години ИД је месечно успевао да регрутује по 2.000 нових бораца. Сада је та бројка сведена на педесетак”, рекао је Азиновић а преноси Хина.
Азиновић се позива на информације америчког Министарства државне безбедности.
Према том извору, од 2011. године у Сирији и Ираку до краја 2016. године борило се 42.900 особа из најмање 120 држава од којих је њих најмање 7.900 било из западних земаља. У Сирији и Ираку тренутно има око 20.000 шиита – страних бораца који долазе или из либанског Хезболаха или из иранских односно ирачких паравојних милиција.
Јак војни притисак на ИД довео је до тога да је та терористичка организација изгубила контролу над територијом уз турску границу која је била кључна за долазак исламистичких симпатизера у Сирију.
Територија коју је контролисала ИД свела се са 100.000 квадратних километара у 2014. години на око 60.000 и углавном је реч о фрагментираним џеповима.
Месечни приходи ИД-а у 2015. години износили су 81 милиона долара и углавном су долазили од препродаје нафте и гаса, а сада су смањени за 62 одсто.
А посебан проблем је то што ИД подстиче и подупире терористичке нападе широм света, а то без обзира на поразе на војном плану чини и данас.Различите су процјене о томе колико је било терористичких напада у свету и крећу се од две до 10.000 при чему је погинуло 25.000 људи, а 24.000 је рањено.
Најизложенији нападима били су Ирак, Сирија, Авганистан, Пакистан и Турска.
Азиновић је закључио да је пораз ИД известан, али “наратив жртвовања” наставиће да живи у главама бројних симпатизера па тако и оних у БиХ изложених радикализовању који ће чекати другу прилику односно нову организацију која ће их позвати у свети рат.
Он већ види потенцијалног наследника ИД.
“Ал Каида, седи, учи од ИД и чека”, упозорио је Азиновић истичући да је та организација такође заговорник глобалног калифата само је мање склона “револуционаном” начелу “сада и одмах” какав заговара ИД.
Шта је ловац на џихадисте, поручио Доналду Трампу погледајте ОВДЕ.
Извор: Net.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сиријска војска се бори против ИД у провинцији Хомс:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА