Најновије

ПРЕОКРЕТ: Због каквог се то упозорења из САД, Харадинај ипак неће наћи на изборној листи?

Превремени парламентарни избори на Косову биће одржани 11. јуна. На захтев опозиције, Скупштина Косова изгласала је раније овог месеца неповерење влади премијера Исе Мустафе, лидера Демократског савеза Косова, а одлучујући гласови су били гласови његовог коалиционог партнера, Демократске партије Косова, доскорашњег председника Скупштине Кадрија Веселија.

Рамуш Харадинај (Фото: Синхуа)

Америчке дипломате у Приштини упозориле су политичке странке да особе које су предмет оптужница и казни не би требало да буду укључени на изборне листе, пише данас Коха диторе.  Није именован Рамуш Харадинај, судећи по његовој биографији, није тешко наслутити да су мислили и на њега. На ванредним парламентарним изборима 11. јуна заједно ће наступити опозиционе Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја , којег је француски суд ослободио захтева за изручење Србији због ратних злочина над Србима, и Иницијатива за Косово.
Портпарол америчке амбасаде у Приштини Мајкл Шон изјавио је за тај лист да се амбасада нада да се на листама неће наћи сви који су "обојени" корупцијом. 
"Као што је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави рекао у интервјуу прошле недеље, веома је важно да све политичке партије виде кога ће укључити на листу своијих кандидата и изаберу људе који ће инспирисати младе на Косову и чији су приоритети у најбољем интересу Косова и његовог народа", рекао је Шон. 
Према подацима Централне изборне Комисије, право гласа на Косову има 1.9 милиона регистрованих бирача, иако званично на Косову живи само 1,7 милиона становника, пише приштински Зери. 
Према речима Митахера Хаскуке из опозиционог, иначе, десно оријентисаног покрета "Самоопредељење", када се упореди број становника и број особа млађих од 18 година, које немају право гласа, Косово не би требало да има више од 1.2 милиона бирача. 
"Зери" сматра да је "пренадуван" број бирача последица неажурирања изборног списка од 1999. године што је, како наводи, у прошлости отворало простор за изборне крађе. 
Ипак, председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака тврди за Зери да је списак ажуриран и да су у број особа са правом глас укључени становници Косова који живе у иностранству. 
Косовске партије нису озваничниле ниједну предизборну коалицију, иако рок за њихову регистрацију у Централној изборној комисији истиче у поноћ, пише приштински Епока е Ре. 
Лист, међутим, подсећа да је у понедељак одржано неколико састанака званичника политичких странака. 
Према наводима Епока е Ре, Демократска партија Косова косовског председника Хашима Тачија изгледа да ће задржати своје савезнике - Покрет за уједињење, Партију правде и Либералну партију Косова. 
С друге стране, додаје, Демократски савез Косова (ДСК) преговара о евентуалној коалицији са Алтернативом и Алијанском за ново Косово. 
Косовски премијер Иса Мустафа, који је на челу ДСК, недавно је рекао да вероватно неће бити кандидат своје странке за председника владе на парламентарним изборима. 
На ванредним парламентарним избореима 11. јуна заједно ће наступити опозиционе Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја , којег је француски суд ослободио захтева за изручење Србији због ратних злочина над Србима, и Иницијатива за Косово.
Такође, очекује се да ће опозициони десно оријентисани покрет "Самоопредељење" наступити самостално. 
Прочитајте ОВДЕ и шта је то ново и сулудо Хашим Тачи управо смислио. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о Рамушу Харадинају из 1999. године
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА