Најновије

КРВАВА ПРЕТЊА ХАРАДИНАЈА: Летеће српске главе!

Безбедносне службе пресреле су комуникацију најближих сарадника Рамуша Харадинаја и откриле њихове опасне намере да смишљеним провокацијама дестабилизују регион и разрачунају се с врхом српских власти.

Харадинај (Фото: Синхуа)

Према изворима у пресретнутим шифрованим порукама безбедњаци су успели да разоткрију опаки план бившег вође ОВК и његовог клана да се пошто-пото морају осветити Србима, и то ударом на власт како би Србија била обезглављена.

Нереални планови

- У комуникацији која се одвијала преко интернет апликација, код особа за које се зна да су блиске с Харадинајем откривене су тајне поруке. Једна од њих је „шкије су у дворишту“, што значи „летеће српске главе из власти“ (шкија је на албанском погрдан израз за Србе). Оне могу да значе и ликвидација неког из српске власти. Иако ће овакви покушаји тешко моћи да се реализују, безбедносне службе морају да буду на великом опрезу, нарочито сада кад је почела предизборна кампања на Косову, у којој политички противници неће бирати средства - упозорава саговорник.
Харадинај је и јавно наставио да све агресивније провоцира и у последњем наступу је затражио да се Вашингтон врати на Балкан и „заврши посао између Косова и Србије“. У супротном ће, како је запретио, Албанци то учинити сами.

Тајни састанци

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Харадинај све жешћим нападима покушава да победи у трци за највећег шовинисту на косовским изборима, али и испровоцира рат у региону.
- Србија је велики залогај за Албанце, па је вероватније да је његова намера да изазове сукобе са Србијом, и то походом на север Косова, а то директно значи почетак рата. Њима  је циљ да натерају Србију да пошаље војску на север Косова, јер рачунају да би тиме створили ситуацију да је Србија против НАТО. Нисам сигуран да им је рачуница тачна, јер по овим запаљивим изјавама о укључивању Вашингтона види се да очајнички дижу себи улог и покушавају да их приволе да им изађу у сусрет - објашњава Анђелковић.
Својеврсна потврда да албански лидери на Косову вредно раде на пројекту стварања „велике Албаније“ је и састанак на територији општине Ораховац, о којем је говорио српски министар полиције Небојша Стефановић.
- Недавно се на територији општине Ораховац одиграо састанак у којем су учествовали Харадинај и Хашим Тачи, Кадри Весељи и Фатмир Љимај - открио је Стефановић.

Реаговања

Курт Донели
САД не подржавају мењање граница на Балкану Изјаве о промени граница на Балкану представљају рецепт за сукоб, а помирење је једини пут за напредак региона.
Расим Љајић
Харадинај је проблем међународне заједнице а не Србије. Лидер Алијансе за будућност Косова користи претње за политичку кампању, јер нема шта друго да понуди. Међународна заједница мора да реагује на радикализам Харадинаја.
Александар Вулин
Албанци морају да одлуче да ли хоће да воде ратове Рамуша Харадинаја, али да притом морају да разумеју да те ратове више неће водити читав свет. Колико дечјих глава имају за бацање? Некажњени злочинац увек тражи да се његов злочин понови и увек тражи да има помоћ у вршењу злочина. Свет више неће ратовати са Србијом због идеје „велике Албаније“. Прошли пут кад је видео српску војску, Харадинај је трчао. Следећи пут када је буде видео, он ће пузати.

Премијер Србије поручио Албанцима: Нећете покорити Србију

Премијер Вучић поручио је из Пекинга Албанцима да неће моћи да покоре Србију и да „тај филм нико неће да гледа“.
- Грађани Србије не треба да брину због изјава Рамуша Харадинаја, јер, истакао је, неће бити никакве „велике Албаније“. Рекао бих да је реч о усаглашеној политици свих, само су нашли свог „протежеа“, Харадинаја, који то треба да изговара - рекао је Вучић и додао:
- Разумем и њихову нервозу и зашто то морају да понављају сваки дан, разумем и да им се жури, али грађани Србије не треба да брину, неће они да направе никакву „велику Албанију“. А ја да им претим не могу, нити ми пада на памет - истакао је Вучић и додао да су Албанци озбиљан народ који он никада није потцењивао. Премијер Александар Вучић изјавио је  да верује да су Срби на КиМ сигурнији кад је присутно више припадника Кфора. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај: Бришите Косово из Устава или узимамо трећину територије Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА