Најновије

ОФАНЗИВА НА МАЂАРЕ: ЕП их осуђује, ЕУ им даје рок до јуна, а они тврде да их опет напада Сорош

БУДИМПЕШТА – Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто одбацио је данас резолуцију Европског парламента којом се та земља осуђује, оценивши је као „нови напад мрежа Џорџа Сороша на Мађарску”.

Петер Сијарто (Фото: Јутјуб)

Европски парламент претходно је осудио „озбиљно погоршање” владавине права и основних права у Мађарској. Европска унија је поставила и рок Пољској и Мађарској до јуна месеца или ће бити санкционисане морају да почну да прихватају избеглице од Италије и Грчке, које су преоптерећене.
„Европске институције су очигледно неспособне да прихвате чињеницу да... влада Мађарске наставља да практикује миграциону политику која је искључиво усмерена на осигурање безбедности Мађарске”, навео је Сијарто у саопштењу.
За резолуцију, којом се Мађарска позива да повуче нове рестриктивне законе о тражиоцима азила и невладиним организацијама, гласала су 393 посланика, против је био 221, а 64 посланика су била уздржана.
Недавна дешавања у Мађарској довела су до озбиљног погоршавања владавине закона, демократије и људских права, због чега се доводи у питање могућност Европске уније да брани своје кључне вредности, наведено је у саопштењу.
Европски парламент позвао је Европску комисију да строго надгледа какао Мађарска користи фондове ЕУ и позвао Будимпешту да укине законе против тражилаца азила и невладиних организација.
Мађарска се позива и да постигне договор са америчким властима како би будимпештански Централноевропски универзитет америчког милијардера Џорџа Сороша могао да настави рад.
Европски парламент ће припремити на основу члана 7 европског споразума и формалну резолуцију како би покренуо процес утврђивања да ли је Будимпешта повредила вредности ЕУ.
Уколико земља, којој су изречена препоруке других чланица ЕУ игнорише те препоруке, друге државе чланице могу да суспензују њено право гласа у институцијама ЕУ, наводи британска новинска агенција.
Прочитајте ОВДЕ и какав су то рок до јуна из ЕУ дали Мађарима и Пољацима? Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мађарска је избеглицама онемогућила кретање још пре неколико месеци
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА