Најновије

ПРЕДСЕДНИКОВИ ПОСЛЕДЊИ ДАНИ: Николић жури да удоми блиске сараднике

Иван Мркић се спрема за место амбасадора у Француској, Лале Павловић за место директора Културног центра у Паризу, а Јасмина Митровић Марић за - амбасадорску фотељу.

Николић (Фото: Јутјуб)

Према незваничним информацијама из дипломатских кругова, саветница председника Митровић Марић могла би ускоро да преузме дужност амбасадора Србије у Хрватској. Ово намештење могло би да се деси упркос чињеници да је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић септембра 2015. дала агреман Мири Николић, некадашњој службеници Министарства спољних послова. Ако би се, ипак, ова идеја изјаловила, Митровић Марић могла би да преузме амбасадорску улогу у некој од нордијских земаља.
Мркић, саветник Томислава Николића за спољњу политику, наводно је већ виђен за амбасадора Србије у Француској. Ова прича је посебно актуелизована након што је актуелни амбасадор Рајко Ристић позван на консултације прошлог месеца. Те консултације наступиле су након пресуде суда у Колмару којом је одређено да Рамуш Харадинај - бивши вођа ОВК ухапшен по српској потерници због ратних злочина, не буде изручен Србији.
Пут Париза ће и саветник председника Србије Лале Павловић. Некадашњи председник Управног одбора Народног позоришта, наводно, требало би да буде кандидат за директора Културног центра у Паризу. Као државна институција, КИЦ има задатак да страну јавност упознаје са политичким, културним, научним и осталим садржајима, као и нашом баштином и актуелним стваралачким достигнућима, у циљу афирмације и угледа земље у свету. На челу КИЦ-а тренутно је Славица Петровић, која је и пре именовања испуњавала услове за пензију.
То би практично значило да двојица најближих сарадника председника Србије иду у Париз. И уколико се план реализује, Мркић ће, како стоји у хијерархији, као амбасадор бити надређени Павловићу.
Последња Николићева мука остаје његова саветница за медије - Станислава Пак. За особу која је често била последња линија одбране између председника и новинара засад не постоји разрађен план проналажења адекватног намештења или се, пак, држи у тајности.

А где ће Николић?

Сам Николић би по истеку мандата 30. маја требало одмах да пређе на нови посао у Националном савету за сарадњу са Кином и Русијом, спекулише се у медијима.
Николић је и сам крајем прошлог месеца изјавио да се с новим председником Александром Вучићем договорио да „настави да помаже Србији пријатељством које је остварио са председницима многих држава, посебно Русије и Кине”. Раније се спекулисало да би могао да постане и амбасадор у Русији.
Харадинај опет прети да ће летети српске главе. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ко су највећи Србомрсци на свету?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА