Најновије

ДАЧИЋ ПРЕД САВЕТОМ ЕВРОПЕ: Мржња се шири целим континентом!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је данас да је у последње време у региону било опасног потпиривања међунационалне мржње, уз изјаве и аспирације појединих лидера за прекрајањем граница, нагласивши да СЕ може да допринесе сузбијању таквих појава.

Дачић у друштву ЕУ министара (Фото: msp.rs)

Дачић у Никозији учествује на 127. министарском састанку Савета Европе, који данас и сутра организује кипарско председавање Комитету министара организује, а вечерас је присуствовао на неформалној вечери. Он је одржао говор на тему "Јачање поверења у европске демократије: Суочавање за изазовима расисма, ксенофобије, социјалне маргинализације, екстремизма и популизма".
- Проблеми расизма, ксенофобије и екстремизма, нажалост, у порасту су на читавом европском простору. Савет Европе може значајно да допринесе у сузбијању ових појава. У нашем региону, последњих година и месеци били смо сведоци говора и злочина из мржње, ксенофобије, као и опасног потпиривања међунационалне мржње и нетрпељивости, уз повремене неодговорне и опасне изјаве и аспирације појединих лидера за прекрајањем граница у региону, рекао је Дачић у говору. Како је рекао, и генерални секретар Јагланд, у најновијем извештају о стању људских права, оправдано указује на проблем говора мржње који је присутан у многим земљама. Дачић наглашава да је истинско опредељење Србије даљи развој регионалне стабилности и сарадње кроз дијалог, мир и помирење. Али, тај циљ је могуће постићи искључиво ако таква спремност постоји на свим странама и ако се чињење, или нечињење, сваке државе у сузбијању таквих појава мере истим аршинима, додао је шеф српске дипломатије. - У том погледу видимо могућност за кључни допринос Савета Европе који поседује механизме да такве појаве и проблеме уочи, јасно осуди и укаже на потребу и правце предузимања одлучних мера на њиховом сузбијању, што Србија веома цени. Притом, посебно имамо у виду неопходност заштите и унапређења права припадника националних мањина, нагласио је Дачић, наводи се у саопштењу МСП. Он је додао да је Србија чврсто опредељена да, у сарадњи са Саветом Европе, настави да се ангажује на том плану, а у складу са препорукама Савета Европе. - Истовремено, очекујемо да сва права припадника српске националне мањине у суседним земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Организације, закључио је Дачић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА