Најновије

ДАЧИЋ: Нема напретка у поштовању људских права на КиМ

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествује у раду 127. министарског састанка Савета Европе у Никозији, а у свом обраћању је поручио да Србија са жаљењем уочава да и након вишегодишње примене различитих пројекта СЕ, нема значајнијег напретка у поштовању људских права и слобода на Косову и Метохији.

Дачић (Фото: Синхуа)

То је, истакао је Дачић, посебно приметно у свакодневном животу особа које не припадају албанској заједници, претежно Срба. 
- Права која се и даље крше или захтевају додатну заштиту полазе од физичке и правне безбедности, до права у домену имовине, културе и поштовања верских слобода, укључујући слободан приступ културној и верској баштини - навео је Дачић.
Говорећи на тему министарског скупа "Оснаживање демократске безбедности у Европи", Дачић је указао да више од 200.000 насилно интерно расељених особа још увек не може да се врати својим домовима. 
Дачић је исказао спремност Србије да буде конструктиван партнер Савету Европе у његовим будућим активностима на Косову и Метохији. 
- У циљу унапређења заштите људских права, демократије и владавине права Србија подржава  наставак ангажмана Савета Европа на Косову и Метохији уз пуно поштовање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и статусно неутралног приступа - навео је.
Истакао је да Србија с жаљем уочава да и након вишегодишње примене различитих пројеката Савета Европе, нема значајнијег напретка у поштовању људских права и основних слобода на Косову и Метохији - истакао је први потпредседник српске владе.
Осврнувши нена Извештај генералног секретара Торбјорн Јагланда о стању људских права, демократије и владавине права, Дачић је рекао да закључци из тог документа подстичу на размишљање и изазивају оправдану забринутост.
Према његовим речима генерални секретар са правом указује на горуће проблеме и негативне трендове у многим областима, од којих ниједна земља није поштеђена.
- Управо због тога је заједнички приступ у њиховом решавању суштински важан. У заједници се успех не може мерити појединачно, јер је заједница јака онолико колико је на изазове отпорна њена најслабија карика - казао је Дачић.
Приметио је да при тражењу аргумента за такве оцене не треба ићи даље од мигрантске кризе, која је показала сву рањивост наших друштава и проблеме у остваривању заједничког наступа.

О проблему миграната и избеглица

- Проблем миграната и избеглица изискује заједничку посвећеност свих, како бисмо обезбедили да одговори на актуелну кризу буду у складу са нашим међународним обавезама и интересима свих заједно и сваке земље појединачно. Као главни изазов се при том издваја управљање масовним миграцијама, уз истовремено поштовање људских права - навео је.
Истакао је да Србија снажно подржава и активно доприноси афирмацији приступа Савета Европе и посебно генералног секретара у решавању овог проблема, у складу са мандатом Организације.
Делимо, истакао је, уверење да је потребно предузимање хитних мера ради заштите деце миграната и тражилаца азила, посебно оних без пратње, укључујући активно ангажовање у спречавању трговине људима и свих видова њихове злоупотребе, као и кажњавања одговорних за кријумчарење миграната и у том контексту подржавамо Акциони план Савета Европе за заштиту деце избеглица и миграната. 
Указао је да с обзиром на то да се Србија налази на тзв. западно-балканској миграционој рути, наша земља се суочила са скоро милион избеглица и мигранта који су прешли преко њене територије од почетка ове кризе до данас.
То, казао је Дачић, представља велики терет за наше капацитете.
- Посебну пажњу посвећујемо рањивим групама, нарочито заштити деце, уз настојање да деци мигрантима и азилантима у највећој мери олакшамо патње и заштитимо их од злоупотребе и потенцијалних опасности организованог криминала. Законом о азилу прописано је начело посебне бриге о тражиоцима азила са посебним потребама, међу којима су и малолетници, уз обезбеђивање старатеља малолетницима без пратње и њиховим прихватом у посебном центру. Предузимају се и адекватне мере у вези са здравственом заштитом и образовањем малолетних миграната - навео је.
Министар је подсетио да, како је рекао, нажалост, Србија има велика и болна искуства са избеглицама и интерно расељеним лицима. 
У Србији и данас, подсетио је, борави 29.457 лица у статусу избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине, о којима се бринемо већ две деценије, као и преко 200.000 интерно расељених лица, која су била приморана да напусте Косово и Метохију после 1999. године.
- Дубоко сам уверен да изналажење трајних решења за проблем дуготрајног расељења мора ићи паралелно са решавањем актуелне избегличке кризе. Верујем да је наш заједнички став да људи у дуготрајном расељењу не смеју бити заборављени - рекао је Дачић.
Истакавши да је Србија у потпуности посвећена заштити стандарда и вредности Европске конвенције о људским правима, Дачић је додао да наша земља подржава и све закључке из  Извештаја генералног о стању демократије о потреби јачања ефикасности Европског суда за људска права у процесуирању и спровођењу пресуда. 
Савет Европе, како је рекао, поседује инструменте и капацитете да, у складу са својим мандатом, у још већој мери допринесе решавању проблема у кризним подручјима, кроз ангажовање на плану очувања демократије, заштите људских и мањинских права и владавине права, укључујући и у домену реформи у правосуђу и борби против корупције. 

О сузбијању тероризма

Србија, истакао је, придаје велики значај сузбијању тероризма као глобалне претње.         
- Све чешћи терористички акти недвосмислено указују на неопходност да борба против тероризма у свим његовим облицима и начинима испољавања, као и борба против екстремног насиља и радикализације који доводе до тероризма, морају да остану међу главним приоритетима Савета Европе, указао је Дачић.
Сматрамо да активности које Савет Европе на том плану предузима представљају адекватан одговор и подржавамо Смернице Савета Европе о заштити жртава тероризма, закључио је Дачић.
Вучић неће предлагати премијера, избори у августу? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић - Најсмешније пијане изјаве
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА