Најновије

НОВИ "ВОТЕРГЕЈТ": Ако Трамп заиста буде опозван, ево ко ће га наследити!

Доналд Трамп креће на своју прву турнеју по иностранству, а први партнер којег ће посетити је Саудијска Арабија. То путовање, али и друге догађаје у вези са Белом кућом, анализирају и немачки новинари.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Немачка штампа се навелико бави својом омиљеном темом – Доналдом Трампом. Наднаслов у Шпигелу онлајн: "Трампово прво путовање у иностранство". Наслов: "Доналд открива свет". Испод њега кратак опис проблематике: "Доналд Трамп креће на своје прво путовање у иностранство. Блиски исток и Европа, биће напорно. Хоће да покаже да држи свет под контролом. Ни од једног другог председника пре њега се није тако мало очекивало". "На свом путовању Трамп ће одржати два велика говора – у Ријаду и Јерусалиму. Хоће да покаже да може да буде президијалан, да има ситуацију под контролом, да аферу са Русијом може да остави за собом. У Ријаду ће говорити о исламу – тамо напето ишчекују да чују шта ће рећи. Говор припрема Трампов хардлајнер Стивен Милер који је већ био кореограф забране уласка у САД за грађане муслиманских земаља. Осим тога, Трамп је још у предизборној кампањи тврдио: Ислам мрзи Америку." "И поред тога, у Ријаду ће се састати са савезницима. Саудијска краљевска кућа цени председника због његових критичких изјава о Ирану, а и други владари у региону желе да имају Трампа као партнера против крвног непријатеља у Техерану. Трамп се нада да ће заузврат добити подршку сунитског света у борби против ИД." Што већи хаос у Белој кући, то су веће и наде ван Сједињених Америчких Држава да ће Доналд Трамп бити опозван са функције америчког председника. Али то је још увек далеко од реалности, оцењује Мартина Бутлер. (19.05.2017) - У Израелу га чека мешавина скепсе и наде. Већ месецима Трамп говори да ће створити мир у региону – што је дил који није успео генерацијама дипломата. Проблем је у томе што нико не зна шта Трамп хоће ни за шта се залаже. С једне стране, он је за амбасадора САД у Израелу именовао човека који је у прошлости подржавао радикални покрет градње насеља. С друге стране, изненађујуће позитивно се изразио о палестинском председнику Махмуду Абасу - пише Шпигел.

Трновит пут до опозива

Коментатор интернет-дневника Цајт сматра да је Трампу добро дошло то што накратко напушта САД. "За председника је и састанак са његовим колумбијским колегом Хуаном Мануелом Сантосом био добра прилика да у недељи у којој се о њему свашта открило демонстрира нормалност". Један од закључака текста: "Истрага веза Москве и Овалне собе би у најгорем случају могла потрајати годинама. Већ сада сталне вести о улози Русије и Трамповим поступцима већ сада оптерећују планове Беле куће. Велики подухвати су запели, после неких мањих делимичних успеха као што је на пример, напредак у реформи здравства. И сам Трамп би могао да прокоцка подршку републиканског естаблишмента. Интернет-сајт ’Политико’ пренео је да неки конзервативци иза затворених врата већ отворено размишљају о Мајку Пенсу као опцији. Тај сајт је цитирао једног посланика који је рекао да потпредседник већ вежба..." И интернет-дневник портала Т-онлајн пише да "Криза нагриза САД и прождире политичке ресурсе. Нормалан политички рад је готов замро. Готово нико више не говори о здравственом систему, о Трамповој реформи пореског система, о зиду на граници са Мексиком. Криза са Северном Корејом се не смирује, америчка војска се брине због ситуације у Авганистану, Турска је љута због америчких испорука оружја сиријским Курдима. Стране дипломате су запрепашћене због хаоса у Белој кући. У другим земљама би оптужбе попут ових у афери са Русијом одавно биле довољне да се сносе политичке последице. Али у САД је пут до опозива председника врло трновит. Тако нешто је покушано само двапут у историји и оба пута није довело до резултата који су желели тужитељи." Именовање специјалног истражитеља за односе Трамповог тима и Русије такође је једна од главних тема – која ће, како пише швајцарски дневник Ноје цирхер цајтунг, председника САД "пратити неодређено време – са несагледивим последицама. Историја нуди довољно ужасних примера за скандале које су такви истражитељи већ ископали. Сада Трамп за петама има још једног пса-трагача који њушка... то што је ствар отишла тако далеко, Трамп може да припише сам себи: када је прошле недеље сменио шефа ФБИ Џејмса Комија, покренуо је лавину која би могла и њега да затрпа". Погледајте ОВДЕ како је изгледао Трампов долазак у Ријад. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Трамп одбио да се рукује са Меркеловом:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА