Најновије

"КО ЈЕ ПОЧЕО РАТ ПРОТИВ СРБА ДЕВЕДЕСЕТИХ": Због ових тестова за ђаке босански муслимани су побеснели (ФОТО)

Босански муслимани гневни су због контролних задатака на часовима историје у основним школама у Републици Српској на којима се ђацима поставља питање о историји Босне из времена када су је основали и њоме владали српски владари, али још више због питања из новије историје које се тиче грађанског рата на територији бивше Југославије.

Илустрација (фото: pixabay.com)

Тако портал bnn.ba (Bosnian National Network) доноси питања са контролних задатака тврдећи да је полагање тестова у основним школама у Републици Српској "потпуно у служби ратне политике коју је, након агресије на Републику Босну и Херцеговину, у потпуности наставило руководство СДС-а, али још жешће и странка СНСД Милорада Додика који већ дуго влада овим делом наше државе".
Портал оцењује да питања за децу у основним школама имају "сасвим сигурно ратнохушкачки карактер", али и "карактер потпуног негирања историје коју признаје цео свет" (?!).
Питање које је највише излудело босанске муслимане јесте оно које носи и највише бодова на тесту, а гласи: "Ко је почео рат против српског народа 1991-1992. године". Поред овог, замера се што се деци постављају питања попут "који је назив  прве српске државе на територији Сарајевског поља", и што се од њих тражи да напишу "име неког од јунака из њиховог краја".

Осим историје, и у другим предметима постоји сличан тренд, па према наводима портала bnn.ba, у вези оријентације и сналажења у природи, као понуђени одговори нуде се шума, годови и црква (где је вероватно црква проблем). Такође, замера се што се у свим тестовима нигде не спомиње Босна и Херцеговина већ само Република Српска и Србија. Портал наводи да све то води "дубоком цепању" дела БиХ и његовом прикључењу Србији. Иначе, опште је познато да је средњевековна Босна била српска држава, што су тек последњих пар деценија почели да оспоравају босански муслимани чије је порекло такође српско. Што се тиче тога ко је почео ратове деведесетих, и то је позната чињеница да су неки народи хтели да се одвајају од Југославије и да силом са собом поведу и Србе који живе у великом броју на тим територијама. А Србима у Хрватској стигли су рачуни да уклоне згаришта кућа које су им хрватске снаге уништиле у рату, опширније ОВДЕ.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Права истина о настанку Бошњака, од Срба
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА