Најновије

Харадинај поставља границу?

Уколико Рамуш Харадинај победи на косовским изборима и преузме функцију приштинског премијера, питање демаркације са Црном Гором (која је услов за визну либерализацију) почеће да се решава "од нуле".

Харадинај (Фото: Јутјуб)

Ово је уторак саопштио Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова, додајући да је тренутна верзија за њега неприхватљива! А то значи да бечки споразум из августа 2015. године, који су парафирали тадашњи председници влада Игор Лукшић и Хашим Тачи, у случају победе Харадинајеве опције за косовску страну неће бити валидан.
Црта коју су они повукли (административна граница дужине 79 км) за тамошњу опозицију је неприхватљива јер је, како тврде, Косово остало кратко за 8.229 хектара. Уз то, по њиховим "мерењима" Црна Гора је "ушла" 40 километара на територију КиМ, што се мора кориговати.
Државни органи Црне Горе су још раније истакли да је за њих бечки договор "завршена прича", а да ће имати стрпљења да се политичка ситуација код комшија среди. С друге стране, црногорска опозиција не крије огорчење због, како кажу пасивног односа власти у Подгорици према овом питању, које колико већ сутра може постати проблем.
Небојша Медојевић, један од лидера ДФ, позвао је владу Душка Марковића да повуче признање квазидржаве Косово и на тај начин заштити минимум националних интереса и дигнитет Црне Горе.
- Пројекат "велике Албаније" усмерен је и на део територије Црне Горе. Пошто Косово не признаје сувереност и територијални интегритет наше државе, Влада Црне Горе морала би да повуче свог амбасадора у Приштини, а амбасадора Косова у Подгорици прогласи персоном нон грата - каже Медојевић. - Имајући у виду да је ова Влада Црне Горе марионетска, антицрногорска и издајничка, она мора да прихвати оваква понижења и да, као никад у историји обрука државу Црну Гору.
Он је у име Покрета за промјене, као државотворне црногорске странке, позвао све суверенисте и Црногорце да стану уз Демократски фронт и "зауставе понижавање и издају Црне Горе".
- Сувереност Црне Горе и њен територијални интегритет су, вредност која не може бити предмет дневно-политичке трговине и уступака уцењеног корумпираног режима Ђукановића. Време је да Црна Гора стане у заштиту својих виталних националних интереса и да пошаље јасну и снажну поруку великоалбанским екстремистима да добро воде рачуна о својим амбицијама, јер Црногорци се могу свађати између себе, али ако буде угрожен територијални интегритет, сви ћемо бити заједно на бранику отаџбине - поручио је Медојевић.

Америка

Амбасада САД на Косову је још раније саопштила свој став о демаркацији границе са Црном Гором и оценила да је она урађена у складу са Уставом из 1974. године.
Потпредседник руске владе задужен за војноиндустријски комплекс Дмитриј Рогозин, блиски сарадник руског председника Владимира Владимировича Путина, изјавио је да ће моћна руска војска чувати границе Србије! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Реакције на ослобађање Рамуша Харадинаја
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА