Најновије

Нова елита у оквиру руске војске: „Ударни“ састави за муњевити рат

Командант Ваздушно-десантне војске, генерал-пуковник Андреј Сердјуков истакао је да се започело са образовањем специјалних „ударних“ састава унутар падобранских дивизија. Данас се може рећи да су у оквиру 76. Ваздушно-десантне дивизије (76. гв. вдд), образоване једна пуковска и још једна батаљонско-тактичка група која у свом формацијском имену имају додатак „ударна“.

Руски падобранци на вежбама у Витебску (Фото: РИА)

Указом министра одбране, генерала-армије и хероја Руске Федерације Сергеја Шојгуа, борбено најспособнијим саставима ће се доделити звање „ударних“ јединица. Овако формацијски устројене и обележене јединице ће имати посебан статус у руској армији, чак ће добити и своје посебне ознаке (инсигнију). Планирано је да укупно 78 различитих борбених састава добије ово звање. Поред ВДВ, ово звање ће добити и најспособније јединице мотострељачке војске, тенковске јединице, јединице морнаричке пешадије као и читав низ других јединица опште и специјалне намене.
Ово су прве јединице са таквим називом које су се појавиле у руској армији. Њихов основни борбени састав ће чинити официри и војници који по различитим индивидуалним и групним параметрима одскачу од просека у својим матичним јединицама. Такође, ове јединице ће имати приоритет у опремању модерним наоружањем и борбеном техником, која се специјално развија за руски ВДВ.
Поред ударне тактичке групе ранга падобранског пука, као и сличног састава ранга батаљона који су формирани на бази 76. Ваздушно-десантне дивизије из Пскова, и у осталим јединицама ВДВ је започела унутрашња реорганизација која ће изродити овакве саставе. Поуздано се зна да је и у оквиру осталих ваздушно-десантних дивизија и бригада формирано још неколико специјалних ударних састава формацијског ранга батаљона и чета, као и допунски извиђачко-диверзантски састави.
Темпо увођења савремене и перспективне борбене технике у јединице ВДВ-а, мора бити усклађен са степеном обучености падобранских састава, да исту ту технику приме, њоме овладају и на најефикаснији начин је учине оперативном тј. спремном за борбу. На војном полигону Струги Красније који се налази у Псковској области у јулу се планирају прве провере „ударних“ јединица ранга пука и батаљона, које ће имати задатак да се десантирају на условну непријатељску територију са најсавременијом опремом и борбеном техником која се тренутно налази у јединицама ВДВ.
Руско министарство одбране планира да у координацији са ВИК (Војно-индустријским комплексом) у наредном периоду значајно убрза испоруке савремене борбене технике јединицама које се налазе у оквиру ВДВ-а.
То се пре свега односи на оклопну компоненту коју чине модернизована борбена средства БМД-4М и оклопни транспортери БТР-МДМ „Ракушка-М“. Иначе, у формацијском погледу, састави ВДВ-а су у последње време претрпели одређене измене јер је планирано да се у оквиру њих формирају и оклопне јединице, као што то имамо у класичним тенковским или мотострељачким саставима. Са тим у виду траје интензиван рад да падобранци добију свој тенк који ће моћи да се десантира из авиона, као и остала падобранска техника.
Руски конструктори су развили пројекат лаког тенка 2С25 „Спрут-СД“ који има све карактеристике основног борбеног тенка Т-90 „Владимир“, посебно када је у питању његова ватрена моћ.
Опремљен са тенковским топом у калибру 125мм, он може да са потпуно истим асортиманом муниције као и код тенка Т-90, води борбу са непријатељем који у свом саставу има тенкове последње генерације. Основна мана овог тенка је његов релативно слаб оклоп, па се очекује да руски конструктори пораде и на том сегменту. Недавно је представљена и модернизована верзија овог тенка ознаке 2С25М „Спрут-СДМ-1“ која поред унапређених карактеристика система за управљање ватром има и бољи оклоп који је решен уградњом чвршћих легура на бази алуминијума. Међутим, питање је да ли је ово довољно посебно када се имају у виду последња ратна искуства са простора Сирије. Када се све то има у виду остаје да се корпус овог тенка, који би евентуално ушао у састав ВДВ, ојача уградњом динамичког оклопа, или у крајњој линији система активне заштите као што је „Арена-М“. Све ово мора да се тако испројектује да не наруши његову основну улогу, а то је падобрански десант из авиона.
Поред тенковских јединица које су планиране да буду саставни део ваздушно-десантних снага руске војске, у оквиру њих се налазе и састави за артиљеријску подршку као и за против-ваздухопловну борбу (непосредна заштита десантне основице од напада из ваздуха). Руска војна индустрија планира да овај проблем реши развојем нове, веома покретљиве борбене технике која ће ефикасно моћи да реши ове задатке. То се пре свега односи на десантни артиљеријски систем „Лотос“, као и десантни против-ваздухопловни ракетни систем кратког домета „Сосна“ (постоје поједине претпоставке да би овај систем могао да буде и хибридни тј. ојачан ПА топовима)...
Све у свему јединице ВДВ-а очекује крајње динамична модернизација коју неко мора адекватно и да испрати. Управо овако селектирани састави ће моћи да за најкраће могуће време овладају потпуно новим обрасцима борбене технике, која ће отворити потпуно нову димензију у извођењу борбених дејстава која се из данашње перспективе може окарактеристи као научна фантастика, футуризам.  
Дмитриј Рогозин, блиски сарадник руског председника Владимира Владимировича Путина, изјавио је да ће моћна руска војска чувати границе Србије!Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Руска реч

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски Ми-28 "Ноћни ловац" у обрачуну са терористима 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА