Најновије

ОПРЕЗ! Почиње време крпеља, ево како да се најбоље заштитите

Влажно време, али и раније кретање вегетације, сваке године узрокује и појаву крпеља. Ови паразити ако су заражени и не уклоне се стручно и на време, могу изазвати бројне проблеме. Власници кућних љубимаца углавном знају како да их заштите од крпеља, али је заштита неопходна и свима онима који време проводе у природи.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Крпељи су врло активни у пролеће, али то не значи да треба да се одрекнемо дружења у природи, шетњи, трчања шумом. Добра заштита, превентивне мере ће вас чувати од ових малих досада.
1. Држите се утабаних стаза и путељака када идете шумом. Не ходајте кроз високу траву и густо растиње, јер их ту има највише.
2. Носите светлу одећу. Тако ћете напасника уочити најлакше, јер су тамни.
3. Заштитите тело средствима против угриза инсеката, посебно делове, који су чешће изложени угризима: глежњеве, врат, руке.
4. Обуците одећу за шумску шетњу. Значи, нису дозвољене сандале или кратке хлачице. Потребне су вам мајице и хлаче дугих рукава и ногавица, глатких материјала. Пожељно је да ногавице угурате у чарапе, а главу заштитите капом или марамом.
5. Уколико се раскомотите, одећу не одлажите на земљу или на дрвеће и када је поново облачите, добро је истресите и проверите.
6. По повратку из природе, прегледајте кожу и главу (посебно деци), а одећу истресите и одмах ставите на прање. Истуширајте се.
Уколико се крпељ, ипак, закачи за вас, најсигурније је да га уклоните пинцетом. Захватите напасника што ближе кожи, да му лакше можете извући и главу. Лагано, покретима лево десно, извадите крпеља. Приметићете малу црну тачку, уколико му глава остане испод коже. Тада морате да је извадите иглом или пинцетом или посетите лекара. Оперите место уједа и руке. И после овог постоји опасност од лајамске болести, па тако морате, чак месец дана, водити рачуна о евентуалним симптомима попут: црвенила, главобоље, повишене температуре, болова у мишићима. Сваки дан пијте воду са содом бикарбоном, јер је то најјефтинији лек који моментално помаже!Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: lifepressmagazin.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли је ујед крпеља опасан или не?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА