Најновије

Усташијада

Баш су ме у задње вриме сви почели нервират. Посебно Словенци. Изгледа да је у ову идиотску Еуропу ушла нека мода забране пивачима да веселе народ. Прво Нијемци, па Швицарци, па Аустријанци, а сад и Словенци, забранили најбојем хрватском пивачу и мом фавориту, Томпсону, да држи концерте. Веле, тип је усташа и доће га слушат којекакви нацисти па могу избит и инциденти са антифашистима.

Емил Влајки (фото: mc.rs)

Пише: Емил Влајки
Стварно, ништа више не разумин, а сав дрхтин од биса. Али, река сан сам себи, буди паметан, смири се и види зашто човика, ни крива ни дужна, оптужују. Узеја сан ону писму о чувеном хрватском хероју Францетићу који је бранија 'Липу Нашу' од партизанских бандита, а коју је пива Томпсон, и почеја сан је анализират. Писма је хумана да не може бит хуманија и то у свакон погледу.
Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара
Кроз Имотски камиони журе, возе црнце Францетића Јуре
У Чапљини клаоница била, пуно Срба Неретва носила
Ој Неретво теци низа страну, носи Србе плавоме Јадрану
Ко је мога замислити лани, да ће Божић славит партизани
Тко је река, јеба ли га ћаћа, да се Црна Легија не враћа
Госпе сињска, ако си у стању, узми Стипу, а врати нам Фрању
Ој Рачане јеба ти пас матер, и ономе тко је гласа за те
Сјајна зв'јездо изнад Метковића, поздрави нам Анту Павелића”
Гледан и гледан, и осим пар уобичајених псовки, ништа у тој писми не видин лоше. Видин једино да Францетић није бија расиста и да је запошјава црнце, направија од њих легију, како би бранили Хрватску. Исто сан тако сватија да је у оно доба, у Јасеновцу, Градишци, Имотском и Чапљини, међу занатлијама било и пуно месара са Максом Лубурићем  на челу, вјеројатно као предсједником синдиката, који су Србе, кад су ишли на море бродицама и чамцима низ Неретву, снадбивали месом како би им пут бија шта угоднији.
Оно о Стипи, Фрањи, Рачану и Анти Павелићу, нисан баш разумија, али ми се чини да се ту радило о неким атлетичарима.
И сад, нека ми неко рече како је Томпсон усташа и да му триба забранит пиват! Па, ако је тај исказани хуманизам у дотичној писми усташтво, онда би било добро да сви постану усташе како  би се демокрација у свиту шта квалитетније развијала. Ту српску ујудурму, то искривјавање усташтва, одмах су сватили Колинда, мачка и по, и Пленковић, и хитно тражили од Словенаца објашњење о њиховом расистичком поступку. Неки очевици тврде да је Колинда, која иначе Томпсона обожава, ту била посебно храбра. Прије него ће се састат са Словенцима, огрнула се НДХ заставом и почела пиват Томпсонову писму 'Чавоглаве' која почиње са ричима: „За дом спремни“.
Овај слоган је одмах приватила омладина у Сплиту, Загребу, Ђаковици и другдје. У Загребу, ди је омладина ипак образованија и културнија, носила је транспаренте са индијским свастикама, симболом старим више тисућа година, а које су злобници одмах повезали са Хитлеровим кукастим крижевима и нацизмом.
Поврх тога, омладина, свисна да долази лито и врућине, а знајући да је Хрватска купила велики број прасади из Србије, викала је: „Закољите српске свиње“, сматрајући да је то боје сад учинит него усрид лита када би се месо могло покварит.
Било је ту и духовитих пошалица.  У центру Ђакова средњошколци су на лабрадору исцртали кукасте крижеве, а пас је заклон од шаљивђијских матураната потражија на тераси кафића. Но, због силне буке и звиждања побига је прије него што су га локални волонтери и љубитељи животиња успили уватит и склонит на сигурно.
И напокон, највећа горчина за сваког Хрвата. Сви знају ча је бија Јасеновац: радно уточиште за Србе, Жидове и Цигане за вриме рата. И док су Хрвати умирали по бојиштима бранећи своју земју, гости у Јасеновцу су имали осигуран посао и уживали. Међутим, није им враг дао мира. Умисто да се цивилизирају, они су се млатили међусобно, и то маљевима, и бацали мртве у масовне гробнице. Хрвати су се грозили видјевши шта ови пробисвјети чине у радном логору.
Али крволочни Срби и остали, нису на томе стали. Из Јасеновца су барбарски нападали оближње становништво. Чак су напали и једну постројбу и тамо побили све војнике. Колиндини Хрвати једино шта су сад могли урадит, то је да на улазу у Јасеновац поставе спомен плочу својим усташким херојима.
А онда су неки декадентни и издајнички хрватски медији поклекли пред четничким притисцима који су долазили од српског лидера у Хрватској, Пуповца, те премијера/предсједника Вучића из Београда, и почели су нападат ову спомен плочу тражећи да се скине. Жалосно!
Ствари ће се, ипак, можда исправит. Тврди се, да ће се на подручју Јасеновца, на дан проглашења бискупа Степинца свецем, оног који је благосивја усташе, одржат концерт за неколико стотина тисућа хрватских домољуба на којем ће пиват сам Томпсон. Патње и ране Хрвата, увик за дом спремних, а које су им јасеновачки барбари: Срби, Жидови и Цигани нанили, можда тиме неће бити изличене, али ће бити знатно, знатно ублажене.  А које су Вучићеве дилеме, немоћи и разочарања, читајте ОВДЕ.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Емил Влајки - Границе на Балкану ће се сасвим сигурно мијењати
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА