Најновије

ДАЧИЋ МЕЊА ВУЧИЋА: Министар спољних послова биће в.д. премијера до избора нове владе

Премијер Србије Александар Вучић положиће заклетву пред Народном скупштином и 31. маја преузети дужност председника, а како сада ствари стоје, свечана инаугурација највероватније ће бити организована 24. јуна, сазнаје незванично „Блиц“.

Дачић (Фото: Синхуа)

Од 31. маја, па до обелодањивања имена новог премијера, добићемо и новог вршиоца дужности премијера, првог потпредседника Владе Ивицу Дачића.
Сценарио да се премијер Србије са чела Владе сели у кабинет председника Србије биће својеврсни преседан, а први пут ће се догоди као и да један сазив Скупштине бира две владе, па се поставља питање како ће све у пракси бити организовано.
Бивши судија Уставног суда Зоран Ивошевић каже да је једна од могућности и да Вучић поднесе оставку, али то није опција јер би то онда са собом повукло и пад Владе.
- Оставка премијера није потребна. Када Вучић изговори последњу реч председничке заклетве пред посланицима у Народној скупштини, од тог тренутка више не може да буде ни на једној другој јавној функцији, према члану 115 Устава Србије који одређује да председник не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност. Вучић као председник онда даје мандат новом премијеру да у року од 30 дана састави владу - објашњава Ивошевић.
Како закон налаже, када Вучић положи заклетву, Владу ће у име премијера до избора новог водити први потпредседник Владе Ивица Дачић.
- Ако се до 1. јула не изабере нова влада, онда не преостаје ништа друго него да се распишу нови избори. То се сасвим сигурно неће десити јер је већ најављено да ће 20 дана пре истека рока бити објављено име мандатара, а тај мандатар онда треба да оформи нову владу која ће добити верификацију од парламента - каже Ивошевић.
Премијер Александар Вучић је, када је говорио о инаугурацији, рекао да би волео, када буде свечана инаугурација, као председник да дочека и нове министре. Иначе, он највероватније неће дуго остати у кабинету на Андрићевом венцу, а врло вероватно је да се одатле пресели у Палату „Србија“, у Титов кабинет.

Инаугурација

31. маја Вучић преузима дужност шефа државе од Николића
12. јуна Вучић саопштава име мандатара и креће избор нове владе
24. јуна инаугурација Вучића за председника. Николићева изјава изазвала бурне реакције, кажу да је "ван памети"! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Плате ће бити значајно веће, да људи живе боље
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА