Најновије

ПЕНТАГОН У СТРАХУ: Амери знају да су слаби за рат са Русијом и Кином!

У условима раста војне моћи Русије и Кине, Пентагон преиспитује своју војну стратегију, нарочито у области логистике. У сукобу с противником који има оружје велике прецизности и далеког домета, огромна складишта, транспортни конвоји, гомила технике и жива сила претварају се у лаку и привлачну мету, тврди руски војни коментатор и извештач Иља Плеханов.

Пентагон (Фото: Pixabay)

Плеханов каже да Америка схвата да би против Русије и Кине водила рат са себи равнима, односно у условима такозваног система ограничења приступа и у условима вишеструке борбе (на копну, мору, у ваздуху, космосу, сајбер-простору и електромагнетном спектру).
Американци су посебно забринути због резерви горива за тенкове М1 „абрамс“ који гутају по три галона на миљу и представљају кичму механизоване бригаде. Ови тенкови неће ускоро бити замењени, што значи да ће и даље захтевати велике количине горива, а у случају сукоба, биће омиљена мета противника, истиче руски аналитичар.
Он наводи да би Пентагон волео да замени М1 „абрамс“, М2 „бредли“ и М109 „паладин“ за возила с мањом потрошњом горива. Разматрају се варијанте хибридно-електричних тенкова, коришћење водониковог горива, али тешко да ће ови пројекти доћи на ред за финансирање пре 2030. године.
Према његовим речима, у мају је командант Транспортне команде САД, генерал Дарен Макдју, обраћајући се Комитету за оружане снаге Сената САД, саопштио да у случају рата не би имао довољан број бродова, транспортних авиона и ваздушних пумпи за гориво да пребаци велику количину технике и људи на бојно поље. Саобраћајних средстава нема довољно ни за пребацивање ни за даље опслуживање армије у зони борбених дејстава. 
Генерал је изјавио, истиче Плеханов, да је максимум за који је способан ваздушни одред његове команде да пребаци бригаду, на пример, у Северну Кореју, на авионима С-5 и С-17, а једна бригада за велики ратни сукоб није довољна. 
Што се тиче морнарице, објашњава руски коментатор, шеф Комитета за оружане снаге Џон Мекејн је навео да Америци фали десет бродова који би у било које време могли да превезу две бригаде спремне за борбена дејства, како је зацртано у војним плановима САД. Просечна старост транспортних бродова САД је 39 година, а у последњих пет месеци мање од 60 одсто њих могло би да учествује у војним вежбама. 
И не само то, како пише лист „Брејкинг дефенс“, Транспортна команда нема планове у случају да транспортни бродови или авиони буду уништени. 
Ове године Пентагон намерава да лансира своју логистичку стратегију, а током 2017. и 2018. требало би да буду одржана теренска испитивања нових начина превоза терета и људи, објашњава Плеханов и додаје:
"У идеалним условима за логистику би требало да буду задужена мобилна, тешко уочљива, роботизована превозна средства, мањих димензија, која би било тешко уништити."
Једно од најбржих решења које би могло да се изведе већ сада, јесте „паметна“ аутоматизација потрошње електричне енергије. 
Проблем је у томе, како пишу сами Американци, што ће у случају сукоба с Русијом руска средства за радио-елекетронску борбу "највероватније ударити по њиховим каналима за везу“, тако да ће све информације и аутоматизација потрошње горива постати бесмислени. 
Једно од решења могло би да буде смањење броја људи који возе цистерне. Губици живе снаге у логистичким испорукама у Ираку 2003. године и број возача који су погинули од мина на путевима Ирана и Авганистана били су лекција. То би могло да се превазиђе делимично аутоматизованим конвојима, у којима беспилотне цистерне прате возило којим управља човек на челу колоне. 
Излаз у случају великог сукоба за сада се види само у унајмљивању транспортних бродова и авиона од других земаља и ангажовање комерцијалних цивилних компанија за превоз војске и терета., закључује руски војни коментатор. Погледајте ОВДЕ како су руски хеликоптери прегазили џихадисте. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како изгледа марш највеће армије на свету:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА