Најновије

ПОЛОВИНА ГРАЂАНА БИХ ОЧЕКУЈЕ НОВИ РАТ: Међунационалне напетости су превелике!

Више од половине грађана БиХ истовремено сматра како би националне напетости могле да доведу до оружаног сукоба, а готово једнак број је и оних који тај сценарио виде са расплетом који би довео до распада државе.

Босна и Херцеговина (Фото: Pixabay)

О томе да држава БиХ, као и ентитети, иде у погрешном смеру, није ни требало спроводити истраживање, али једно, које је другом  тромесечју ове године урађено за потребе међународне заједнице и појединих политичких странака, показало је како је стање у Републици Српској мање песимистично него у ФБиХ, пише Вечењи лист БиХ.
Тако само пет одсто грађана у Федерацији БиХ сматра како ентитет иде у добром смеру, док стање лошим оцењује више од 90 одсто анкетираних грађана из свих делова тога ентитета, као и националности.
Незапосленост највећим проблемом сматра више од 50 одсто грађана и ту су јединствена оба ентитета, док се, занимљиво је, политичка ситуација сместила на треће место, одмах иза корупције. У РС-у су пак на другом месту економија и сиромаштво, а политичка ситуација и није посебан проблем.
Занимљиво је како Хрвати пре свега сматрају да су се међунационални односи погоршали у последњих годину дана, док то најмање као проблем виде Срби.
При томе, процес помирења важним сматра 90 одсто анкетираних, а готово једнако толико истиче како су политичке странке заинтересоване за злоупотребу националних напетости за остварење сопствене користи. Више од половине грађана истодовремено сматра како националне напетости могу довести до оружаног сукоба, а готово једнак број је и оних који тај сценарио виде са расплетом који би довео до распада државе.
Од радикалнога екстремизма дефинитивно највише страхују Срби - скоро три четвртине, док је једнак број Хрвата и Бошњака по истом питању. Истовремено, према истраживању, две трећине грађана забринуте су због страних утицаја на дешавања у БиХ и политичке послове.
За разлику од недавног истраживања, по коме Хрвати нису предњачили око европских интеграција, ово је потврдило како тек један од десет Хрвата не подржава приступ ЕУ.
Истовремено, код Срба је половина оних који се противе таквом путу БиХ. Анкетирани бирачи на врх су поставили политичке странке као најкорумпираније, након чега следе владе, правосудне институције и здравствене установе.
Најспорнијим при томе грађани сматрају запошљавање у јавној управи, коју сматрају леглом корупције, пише Вечерњи лист БиХ. Погледајте ОВДЕ шта Американци и Немци мисле о ситуацији на Балкану. Извор: Вечерњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је нестала СФРЈ:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА