Најновије

ПУТИНОВИ САТЕЛИТИ СПАВАЛИЦЕ МОГУ ДА УНИШТЕ И САД И НАТО: Руси открили чему служе и зашто годинама нису били активни (ВИДЕО)

Руски Давид је у стању да се на бојном пољу супротстави америчком Голијату, нарочито у специфичним областима попут електронског ратовања.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Три руска сателита, који су у орбиту послати 2013. године и до сада нису били у активној функцији, у последње време се крећу по непредвидљивом обрасцу.
Нико у редовима стручњака који се баве свемирским технологијама не зна тачно којим могућностима располажу ови сателити чији су кодни називи „Космос-2491“, „Космос-2499“ и „Космос-2504“.
Постоје тврдње да су намењени допуњавању горива других сателита или чишћењу свемирског отпада. Тадашњи начелник руске државне корпорације „Роскосмос“ Олег Остапенко изјавио је 2014. године да се ови сателити користе искључиво у мирнодопске сврхе.
Остапенко сигурно најбоље зна која је намена поменутих космичких уређаја, али је такође чињеница да они могу да се користе и у антисателитским (АСАТ) дејствима.
Они припадају системима који могу да нападну и оштете комуникационе и системе за прикупљање информација других сателита, чиме се постиже предност у евентуалном сукобу док на Земљи није испаљен још ниједан метак.
Оваквим војним капацитетом Москва располаже још од 1968. године када је реализован пројекат „Истребљивач сателита“.
Узимајући у обзир чињеницу да је Москва лидер у развоју АСАТ опреме, можемо слободно да закључимо да њени модерни сателити располажу много напреднијим технологијама. Некада су овакви системи једино могли да се усмере на непријатељски сателит и униште га приликом судара, при чему би и сами страдали, док данашња „паметна“ опрема има способност да оштети електронске склопове других уређаја.
Координисани напад на сателите непријатељске стране може у великој мери да умањи њену способност да лансира сопствене или открије руске ракете. Без могућности да обавља комуникацију међу својим трупама противник би морао да одступи од својих агресивних планова.

Развој специфичне борбене технике

С обзиром да је економија Русије мањег капацитета у односу на привреду САД и неких европских земаља, Москва је своје снаге усмерила на развој система који могу да нанесу велику штету армијама опремљеним врло скупим наоружањем.
У претходним деценијама успешно је произведена различита војна опрема која може значајно да ослаби борбену способност непријатеља и то без иједног испаљеног метка.
Према сајту Defense News Русија може да онемогући функционисање противничке командно-контролне мреже путем ометања радио-комуникације, радара и GPS сигнала.
За разлику од САД, Русија поседује значајан арсенал опреме намењене електронском ратовању, пре свега електронским дејствима по циљевима на тлу, као и ометању комуникација и радарских и командно-контролних мрежа.

„Ослепљена“ Ратна морнарица САД

У време кримске кризе, у пролеће 2014. године, САД су у Црно море послале разарач „Доналд Кук“. Брод је у више наврата надлетао руски фронтовски бомбардер Су-24 пошто је претходно „ослепео“ софистициран радар са фазном антеном система „Иџис“ (Aegis), који је сада уобичајен део опреме бродова НАТО-а.
Овде преносимо сажетак инцидента онако како је представљен на сајту Live Leak: „Амерички разарач ,Доналд Кук‘, наоружан крстарећим ракетама ,Томахавк‘, 10. априла 2014. године упловио је у међународне воде Црног мора. Циљ маневра била је демонстрација силе и покушај притиска на Русију поводом њеног става у вези са Украјином и Кримом. Улазак америчког разарача у ове воде био је у супротности са Конвенцијом из Монтреа која ограничава улазак и дужину боравка у Црном мору војних бродова нецрноморских држава.“
Сајт Live Leak извештава да је руска страна на овај потез одговорила тако што је у сусрет америчком разарачу послат ненаоружан бомбардер Су-24.
Даље се наводи: „Али, стручњаци тврде да је авион био опремљен најновијим руским системима за противелектронску борбу.“
„Према овој верзији догађаја систем ,Иџис‘ је уочио авион који лети ка броду и реаговао је активирањем аларма. Све је функционисало у складу са плановима за такве ситуације и амерички радари почели су да врше израчунавање брзине мете која се приближава. Међутим, њихови екрани су одједном поцрнели. ,Иџис‘ је престао да функционише и информације о потенцијалном циљу више нису стизале до бродских ракета.“
Руски бомбардер је прелетео преко палубе разарача, окренуо се и симулирао ракетни напад, стоји на поменутом сајту. „Авион је овај маневар извео укупно 12 пута.“
Ратна морнарица САД демантовала је наводе да је руска летелица њеном броду искључила командне и контролно-комуникационе системе. С друге стране, америчко Ратно ваздухопловство било је много искреније.

Ометање ловца F-22

Супертајни авион F-22 је технолошки најнапреднији стелт-ловац на свету, али у једном извештају Пентагона се наводи да у америчкој војсци расте забринутост поводом наговештаја да његове далекометне ракете ваздух-ваздух могу да буду електронски ометене, што би значајно ослабило одбрану америчког ваздушног простора у случају напада.
Руси су развили напредне уређаје за ометање који меморишу долазећи сигнал радара ракете ваздух-ваздух и затим га шаљу ка иницијалном одашиљачу и тако утичу на понашање ракете.
По НАТО је још гора чињеница што су ракете произвођача „Рејтеон“ AIM-120 AMRAAM примарно далекометно наоружање не само америчких, већ и већине авиона Северноатланског пакта, тако да поменути руски уређаји за ометање могу да неутралишу дејства највећег дела ваздушних снага НАТО-а.
То значи да је у пракси потребно испалити чак неколико ракета да би се погодио противнички авион, чак и у случају технолошки напредног стелт-ловца F-22, признао је један виши официр Ратног ваздухопловства САД. Старији амерички ловци, попут F-15, F-16 и F/A-18 могу да имају сличан проблем.

Коришћење микроталаса у борби против дронова

Представници руске Уједињене корпорације за производњу уређаја, ОПК („Объединенная приборостроительная корпорация“) наводе да су први на свету развили наоружање које за борбу против војних дронова користи енергију микроталаса.
Прототип је успешно тестиран, што значи да може да се отпочне са производњом овог наоружања које за уништавање мете, уместо муниције или граната, користи усмерену микроталасну енергију.
Његове могућности су на изванредан начин приказане у Украјини и донекле у Сирији. Да би се неутралисали дронови испоручени Украјини од стране Американаца коришћен је комплекс за радио-електронску борбу „Красуха-04“ намењен дејствима против радара и авиона.
Магазин Foreign Policy је известио: „Убрзо пошто је руска опрема за противелектронска дејства прешла украјинску границу, јединице украјинске војске су схватиле да не могу да користе радио-опрему и телефоне и по неколико сати.“
Штавише, GPS систем сваког од дронова био је изложен интензивном ометању. Командант оружаних снага САД у Европи генерал-лајтнант Бен Хоџис описао је капацитет руске опреме за радио-електронску борбу коришћене у Украјини као „врхунски“.
Лакоћа са којом су Руси извршили електронско ометање украјинских дронова и комуникационих система указује на то да ће Москва бити спремна за слична дејства у евентуалним већим сукобима.
Према Дмитрију Горенбургу, истраживачу и аналитичару Центра за поморску анализу у Вашингтону, руска радио-електронска средства нису интензивно развијана само да би се користила у сукобима у Украјини, већ да могу да се носе са много озбиљнијим противником, односно самим НАТО-ом.
Канцеларија за стране војне студије армије САД сматра да политичко и војно опредељење Русије да оснажи свој капацитет за електронско ратовање овој земљи даје способност да „ослепи“ или значајно омете дигиталне комуникације противника, што је нарочито важно ако он поседује велику војну моћ.

Руска предност у области електронског ратовања

У овом тренутку само 813 војника армије САД је ангажовано у области електронског ратовања. С обзиром да америчка војска планира да број својих припадника смањи са 450.000 у 2017. години на 420.000 у наредном периоду, Америка тренутно није у могућности да повећа број војника у јединицама за противелектронска дејства.
Поред тога, америчка војска се суочава са смањењем прилива финансијских средстава, тако да се чини да је у догледној будућности осигуран примат Русије у домену радио-електронске борбе. „Они имају предузећа, батаљоне и целе бригаде посвећене противелектронским дејствима“, рекао је за Foreign Policy пуковник Џефри Черч, начелник службе за електронско ратовање америчке војске.
Ове јединице примењују „посебна средства радио-електронске борбе и имају посебне ланце командовања“, додао је.
Основни разлог зашто САД заостају у области електронског ратовања је то што фокус усмеравају на шпијунске задатке, притом занемарујући развој својих снага за противелектронску борбу.
Пентагон и различите америчке обавештајне агенције издвајају десетине милијарди долара за истраживања у области пресретања сигнала, што им омогућава да остваре непрекидни глобални надзор у том домену, али истовремено Америка има ограничену способност да реагује на основу прикупљених информација.
Лори Бакхоут, некадашњи начелник службе за електронско ратовање армије САД, каже: „Имамо одличне резултате у откривању сигнала, све време можемо да их пратимо и вршимо надзор, али је њихова [руска] способност да активно делују на противничке системе далеко већа од наше. Имамо низак ниво заштите од њихових евентуалних напада на нашу мрежу.“
Свака западна нација је тренутно на самоубилачком путу самоуништења. Шта се догађа прочитајте ОВДЕ.
Извор: Руска реч

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА