Најновије

ЕУ најавила када ће отворити спољне границе

Министри унутрашњих послова ЕУ најавили су постепено отварање спољних граница ЕУ до ћега би требало да дође почетком јула.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Министри унутрашњих послова ЕУ најавили су да ће се отварање унутрашњих граница Шенгена завршти до краја јуна, а да затим следи постепено отварање спољних граница ЕУ до ћега би требало да дође почетком јула.

На састанку Савета ЕУ оцењено је да је укупна епидемиолошка ситуација у ЕУ 27 позитивна што ће омогућти већини земља чланица да 15. јуна отворе своје границе унутра Шенгена, а остале би то требало да заврше до краја месеца.

– Вратићемо се потпуно функционалној Шенген зони и слободи кратења грађана најкасније до краја јуна – каже комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

Министри унутрашњих послова на видео конфренцији заложили су се да се прво у потуности отворе унутрашње границе Шенгена, а да се затим пређе на постепено отварање спољних граница ЕУ.

У Европској комисији кажу да ће следеће недеље представити нове смернице које се односе на функционисање спољних граница ЕУ.

Додаје се да се неће продужавати препорука о рестрикцији путовања ”у и из шенгенског простора” која важи до 15. јула.

– Међутим, све земље чланице су тражиле даље, кратко, продужење овог периода. То значи да се до краја јуна унутрашње границе дижу, а до посетепеног подизање рестрикција на путовања из ЕУ и у ЕУ треба доћи почетком јула – каже комесарка Јохансон.

У Бриселу наглашавју да отврање спољних граница ЕУ мора бити постепено, кооординсиано, пропорционално и недскриминационо, а засновано на критеријумима које издаје Европски Центар за превенцију и контролу заразе.

Напомиње се да је тренутно укупна слика епидемилошке ситуације ”врло позитиван широм ЕУ 27” и оцењује да је то резултат значајних напора у задржавању вируса Ковид19.

Додаје се да се и даље треба придржавати физичке дистанце, али да здравствне организације наводе да нема потребе за даљим рестрикцијама на гранични прелазима унутра Шенгена.

О сукобу Израела и Сирије, прочитајте ОВДЕ!

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА