Најновије

ДАЧИЋ ОШТАР: Македонији сметају српски, али не и амерички, немачки, француски обавештајци?!

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су, поред представника српске БИА у Македонији, били припадници других великих, прекоокеанских служби, а да није приметио да је Македонија звала њихове амбасадоре да пита шта су они тамо радили.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

"Он је обављао свој део посла, не може да вам, на основу новинских написа, смета српски представник, а на основу других, да вам не сметају амерички, немачки, француски", рекао је Ивица Дачић пред новинарима у Београду.
На питање о улози официра БИА у Собрању и наводној умешаности Мирослава Лазанског у пропаганду у корист Николе Груевског, Дачић је рекао да не зна ништа о томе, а да, када је реч о ономе што се већ догађало, амбасадорка Македоније већ је имала разговор у Министарству спољних послова.
"Тај разговор је био веома коректан, није било помињања неких мера које би биле предузете", рекао је Дачић, наводећи да због професионалности и коректности не жели да говори о детаљима.
Дачић је истакао да је официр БИА у Македонији о свом кретању и о свему о чему је разговарао обавештавао официре за везу македонске власти и да је имао састанке тим поводом.
"Овде је занимљива друга ствар. Како су неки медији писали, као и наш представник БИА, поред њега на истом месту били су представници других служби, па нисам приметио да је Македонија звала њихове амбасадоре да их пита шта су они тамо радили", рекао је Дачић.

"Србија је решена да проблеме решава дијалогом"

Влада Србије ће наставити принципијалну борбу за очување суверенитета и територијалног интегритета, одлучно ће се супротстављати наговештајима формирања тзв. војске Косова и другим покушајима учлањења у међународне организације, поручио је Дачић, додавши да средњовековни манастири и њихова опрема остају приоритет.
Дачић је на обележавању Дана српске дипломатије истакао и да ће Влада остати посвећена наставку преговора са Европском унијом, даљем развоју добросуседских односа и војне неутралности.
"Учестали сусрети високих српских званичника са светским лидерима потврђују да Влада Србије иде сигурним корацима са чвршћим повезивањем са досадашњим пријатељима и стварању нових односа са земљама са којима не делимо исто мишљење о појединим питањима, разумевајући различитости у мишљењима и ставу", рекао је Дачић.
Дачић је навео да су почетак 20. и 21. века обележиле дипломатске борбе за очување територијалног интегритета и објективног сагледавања чињеница.
"Србија је чврсто решена да несугласице и проблеме решава дијалогом и другим дипломатским средствима, са основним циљем очувања регионалног мира и стабилности. Србија је још једном показала да поседује капацитете за прагматично и одговорно деловање", рекао је Дачић.
Он је приметио да се дипломатија малих земаља све више суочава са дилемом праћења глобалних трендова или готово ничега. 

"Битна посвећеност истим циљевима, не личност" 

Дачић је рекао да још није било речи о томе ко ће бити премијер Србије, али да је најбитнија посвећеност циљевима Владе, а не персонално решење. 
После обележавања Дана српске дипломатије, Дачић је рекао да треба да се изабере најбоље решење, а да ће актуелни председник Владе и изабрани председник Александар Вучић о томе најоље размислити и обавити разговоре са свим политичким странкама.
"Овде није битно персонално решење, битне су две ствари: да ли смо сви посвећени истим циљевима и да ли смо посвећени обављању тог посла на најбољи начин", рекао је Дачић, наводећи да на том месту мора бити неко ко ће активно учествовати и посветити се том послу.
На питање како процењује своје шансе да буде премијер и на подсећање да је рекао да је то мало вероватно, Дачић је навео да је то небитно, мада му "све то по кладионицама изгледа симпатично".
Каже да још није наступила ситуација да неко од Вучића преузме вођење Владе, што ће се десити након полагања заклетве.
"По закону, први потпредседник Владе га замењује у обављању дужности. Надам се да ће то веома кратко трајати и да ће уследити избор нове владе", рекао је Дачић.
Прочитајте ОВДЕ и ко све од државника долази на Вучићеву инаугуарацију 23. јуна?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић поручује Харадинају да "скрати језик".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА