Најновије

ЗАХТЕВАН ТЕСТ ЗА МАКРОНА: Путинов долазак у Версај пореде са сличном посетом цара Петра Великог

Сусрет у Версају новог француског председника Емануела Макрона и руског лидера Владимира Путина, чији је формални повод отварање изложбе о цару Петру и обележавање 300 година дипломатских односа између Русије и Француске, по општим је оценама „захтеван“ а по Human Rights Watch-у важан први тест за новог француског лидера.

Макрон и Путин (Фото: Јутјуб)

Некадашњи дипломатски саветник председника Холанда, Жак Одиберт сматра да је Макронов потез да организује састанак са Путином одмах након самита Г7, са којег је Путин раније искључен, био мудар.
„Путин воли те велике симболичне ствари. Мислим да је то једна одлична политичка прилика, избор места је савршен. Тиме се додаје мало величине Путиновом доласку у Версај“. Наиме, сусрет у Версају, у околини Париза уприличен је поводом изложбе о руском цару Петру Великом и обележавању 300 годишњице француско-руских дипломатских веза.
Емануел Макрон је преузео дужност шефа француске државе пре две седмице, а сусрет са руским лидером Владимиром Путином стиже непосредно након тешке седмице обележене сусретом европских и НАТО лидера са америчким преседником Доналдом Трампом у Белгији и Италији после којих је немачка канцеларка Ангела Меркел, са којом је Макрон близак, у недељу поручила да се ЕУ више не може ослањати на неке своје традиционалне савезнике већ превасходно сами на себе.
Макрон је уочи сусрета са Путином поручио да је „неопходно да разговарају са Русијом због тога што има више међународних питања која неће бити разрешена без тешког дијалога за њима".
Међу тешким питањима која ће бити отворена, су наводи о мешању Москве у француске председничке изборе, подршка Кремља сиријском председнику Башару ал Асаду у грађанском рату који већ шест година разара ту земљу, и руско мешање у сукобе у Украјини.
„Бићу захтеван током размене мишљења са Русијом“, рекао је Макрон лидерима Групе 7 (Г7) у Таормини у Италији, у суботу, када су се договорили да размотре нове мере против Москве ако се ситуација у Украјини не поправи.
Односи између Париза и Москве затегнути су последњих година, а руски председник Путин је прошлог октобра отказао планирану посету Француској након што је тадашњи председник Франсоа Холанд рекао да ће састати са њим само ради преговора о Сирији.
Потом је током кампање за председничке изборе у Француској, Путин отворено био на страни Марине Ле Пен, а Макронов тим отворено оптужио Русију за хаковање и ширење дезинформација и пропаганде против њега. Макронов тим је такође одбио да акредитује руске медије под покровитељством Кремља "Спутњик" и "РТ".
Дан уочи другог круга избора 7. маја, Макронов тим је објавио да су им хаковане хиљаде имејлова, за који су интернет аналитичари навели да сумњају да је реч о групи повезаној са руском војном обавештајном службом. Москва је одбацила наводе о мешању у француске изборе.
Сусрет Макрон-Путин међународна организација за заштиту људских права Human Rights Watch оценила је као важан први тест посвећености француског председника да ће у спољној политици инсистирати на поштовању људских права.
Алексеј Пушков, руски посланик активан у спољњој политици Горњег дома парламента са добрим везама са Кремљом, изаразио је наду да ће Макрон имати „прагматичан“ приступ Русима.
„Током Путинове посете, прагматизам Макрона о којем сви причају биће тестиран“, написао је Пушков на Твитеру.
„Прагматизам захтева боље односе са Москвом“, додао је.
Други руски званичник, рекао је репортерима у Москви у петак, да је сусрет прилика да двојица лидера „стекну бољи осећај један о другом" и да Кремљ очекује „један искрен разговор“ о Сирији.
Иначе, изложба о руском цару Петру Великом, носи много симболике.
„Изложба се отвара великим портетом Петра Великог и тиме готово да постајемо свесни овог цара физички, рекла бих, будући је био висок 2.04 метра и имамо портрет у природној величини“, рекла је Гвнола Фирмин кустос Версајске палате и изложбе о Петру Великом, додајући да је долазак Петра Великог обележен кроз осам поглавља.
„Прва два поглаваља ће нам рећи ко је био овај цар. А онда ћемо ићи у срце теме, односно његовог интереса за Француску. Он је наравно дошао из дипломатских разлога. Желио је да се сусретне са регентом, јер смо ми у то време били под регентом и желио је да упозна краља Луја који је тада има тек седам година“, навела је Фирмин.
Цар Петар Велики је Француску и дворац Версај који је саградио краљ Сунца Луј 14, посетио 1717. године.
Макрон ће покушати да „подцрта свој нови статус као један од лидера уједињене Европе„ рекла је за "Дојче Веле", Татјана Становаја, аналитичарка руског Центра за политичке технологије, са седиштем у Паризу.
Од када је постао председник Макрон је благо ублажио своју оштру реторику према Русији, мада је након првог телефонског разговора са Путином констатовао да имају „различите позиције“ о бројним питањима.
Макрон је рекао и да је један од његових приоритета борба против милитаната „Исламске државе“ што може бити полазна тачка у разговорима са Путином.
Један француски дипломата је, наводи Ројтерс, рекао да ће Макрон инисистирати на разговорима, након што је више година позиција Француске била на тврдој линији и компромис тежак.
„Макрон је дао себи довољно простора за маневрисање, што отвара нови дипломатски и политички простор“, рекао је неименовани француски дипломата.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Путин забранио Русима да путују у Велику Британију?
Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Медији извештавају да је Путин у Француској добио "царски третман".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА