Најновије

Цео НАТО није јачи од руске ратне флоте на Балтику

Командант балтичке морнарице Русије вице-адмирал Александар Носатов саопштио је: „Очекујемо до краја године још један најновији мали ракетни брод. Помоћна флота добиће пет нових бродова за логистику. Авијација флоте ће се и даље попуњавати авионима Су-30 СМ, за које су посаде поморске авијације већ прошле доквалификацију“.

Балтичка флота (Фото: РИА)

Пише: Александар Хроленко Он је напоменуо и да се активно развија инфраструктура за базирање бродова Балтичке флоте. Рапидно повећавање снага Балтичке флоте - закономерна је реакција Русија на агресивне тежње НАТО у региону, ескалацију маневара, патролирање авионима НАТО ваздушног простора Прибалтика, на русофобију и шпијуноманију. Ратне морнарице седам земаља алијансе (Немачка, Данска, Норвешка, Пољска, Латвија, Естонија, Летонија) у Балтичком региону поседују четири разарача, 26 фрегата, девет корвета, осам миноловаца, 16 малих ракетних бродова, 10 малих стражарских бродова, 16 дизелних подморница. Без обзира на то, НАТО може само да сања о доминацији у Балтичком мору. Балтичка флота Русије данас поседује: три модерне дизел-подморнице, један разарач, два стражарска брода који могу да иду на велике раздаљине, четири стражарска брода за контролу ближе поморске зоне, шест малих ракетних бродова, шест малих противподморничких бродова, 12 малих ракетних бродова, четири велика десантна брода, два мала десантна брода, шест базних разарача и девет рејдерских разарача. Ове удружене оперативно-стратешке снаге ратне морнарице су, што се тиче бродова, најсавременије у Русији.

Раст и обнављање

Прошло је време када су руски нови бродови ишли првенствено у Северну или Тихоокеанску флоту. Данас њена Балтичка флота повећава ракетну моћ и потврђује свој „океански статус“. Балтичка флота обнавља своје присуство у оперативно важним регионима Атлантског океана. На пример, стражарски брод „Јарослав Мудри“ већ осму годину за редом брине о безбедности пловидбе у рејону Афричког рога и у Средоземном мору, штити интересе Русије у другим удаљеним и оперативно битним рејонима Светског океана. Вишенаменски стражарски брод може да осигура одбрану оперативне групе бродова - како на води тако и под водом. Тај брод је намењен за трагање, проналажење и праћење подморница непријатеља, за наношење удара по бродовима и пловилима како на мору тако и у базама, за подршку борбеним дејствима копнене војске, као и подршци искрцавањима морског десанта.

Балтичке корвете пројекта 20380 „Постојани“, „Чувар“, „Сналажљиви“, „Окретни“ поседују најновије наоружање, стелс технологије, које су интегрисане у јединствени борбени систем помоћу командних и бојевих пунктова. У току је формирање дивизиона ракетних бродова „Бујан-М“ најновијег пројекта 21631, опремљених ракетним комплексима „Калибар“. Њихов старији брат - „Гејзер“, пројекта 12341 са противбродским крстарећим ракетама „Малахит“ - успешно решава све задатке на мору. Балтичко море са његовом релативно малом акваторијом посматра се као најадекватнија оперативна позорница за коришћење бродова ове класе. Недавно је на базном минотрагачу нове генерације „Александар Обухов“ пројекта 12700 била подигнута Андрејевска застава. Овај јединствени брод има највећи труп на свету (дужина 62 метра) од монолитног фибергласа, на који не реагују мине које хватају електромагнетско поље металних бродова. Минотрагач, је опремљен савременом опремом за тражење и уништавање мина, укључујући и подводне апарате на даљинско управљање. Калињинградска војна групација појачана је копненим ракетним комплексима „Бастион“ и „Бал“. На бојевом дежурству се налази и дивизион оперативно-тактичких ракетних система „Искандер-М“. Осим тога, у региону се налазе и три пука зенитних ракетних система С-300 и један пук С-400.

Оперативни простор

Балтичка флота Русије је недавно обележила 314. рођендан. Као и пре три столећа, морнари балтичке флоте су суочени са непријатељем, а тачније - непријатељским војним блоком. У Естонији су 8. маја почеле највеће у новијој историји земље мултинационалне вежбе уз учешће око девет хиљада војника и ратне технике алијансе. Безмало у исто време стартовале су вежбе НАТО-а у Пољској, које моделирају хибридни рат, разуме се, против Русије. Нажалост, на Западу не планирају успостављање добросуседских односа. Обећавши заштиту од непостојеће „руске претње“, Сједињене Државе упућују тенковско-оклопне јединице у земље Балтика, Пољску, Румунију и Бугарску, претварајући их у плацдарм за агресију. СТРАТКОМ у Конгресу САД предлаже да се Русија „исцеди до краја“. На „позицију силе“ Русија је увек одговарала на адекватан начин, ослањајући се на потенцијал два њена главна савезника - копнене војске и морнарице. Балтичка флота се налази у саставу Западног војног округа, то је једна од главних база ратне морнарице за обуку и пробе у Русији, поседује најразвијенију од свих морнарица у Русији инфраструктуру за обуку. Пошто ратна морнарица Русије у наредној години рачуна да добије 40 ратних бродова и бродова за логистику, то значи да ће се наставити ширење бојевог састава и оперативних могућности Балтичке флоте. Оружје НАТО-а немоћно против „Армате“. Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански- Господар Црног мора "Адмирал Кузњецов" 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА