Најновије

Ко је Зоран Заев будући премијер Македоније

СКОПЉЕ - На дневном реду Собрања данас је програм мандатара и лидера СДСМ Зорана Заева и предлог нове македонске владе.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

На превременим парламентарним изборима, који су у Македонији одржани 11. децембра прошле године, ВМРО-ДПМНЕ је освојила 51 мандат, СДСМ 49, ДУИ 10, покрет Беса пет, Алијанса за Албанце три и Демократска партија Албанаца два мандата.

Ко је Зоран Заев?

Будући премијер Македоније по образовању је економиста, а политиком се бави од 2003. године када је први пут изабран за посланика. Од 2005. до краја 2016. био је градоначелник Струмице у три мандата, а повукао се пошто је у децембру 2016. поново изабран за посланика на ванредним парламентарним изборима.
На лидерску позицију у СДСМ, који је пре њега водио харизматични Бранко Црвенковски, Заев је дошао у лето 2013. и тада нико није веровао да ће успети да консолидује партију разједињену бројним изборним поразима које јој је у континуитету наносио политички противник, лидер конзервативне националистичке ВМРО-ДПМНЕ и тадашњи премијер Никола Груевски.
Заев је, како се тврди у македонској јавности, постао икона младих Македонаца и Албанаца који се залажу за живот у грађанском друштву и без међуетничких тензија.
Заев се сматра „америчким човеком”, а врхунац његовог политичког ангажовања је дошао са објављивањем прислушкиваних разговора бившег премијера Груевског.
Његов странка је, наиме, објавила снимке тајних служби који су обелоданили прислушкиване разговоре више од 20.000 грађана и то без судског налога што је тада, на почетку 2015, у јавности одјекнуло као бомба.
Заев никада није признао како је дошао до тих снимака, а верује се да их је добио од страних тајних служби.
Иако није добио највећи број гласова на последњим ванредним парламентарним изборима у децембру 2016, Заев је успео да формира парламентарну већину са албанским партијама, што претходно није успело његовом политичком противнику Груевском. Томе су претходиле вишемесечне опструкције ВМРО-ДПМНЕ и председника Македоније Ђорђа Иванова који је одбијао да му додели мандат.
Главни разлог тог одбијања је био то што је Заев, како се тврдило, прихватио да ће имплементирати тзв. „тиранску платформу” која би Албанцима у Македонији требало да донесе више права међу којима је и да албански буде други званични језик у тој држави.
Македонија се већ готово три године налази у тешкој политичкој кризи, а ванредни парламентарни избори расписани су да би се изашло из такво стања. Тел након њих, међутим, криза је ескалирала оптужбама да је Заев уцењен имплементацијом „тиранске платформе” да би добио подршку за окупљање парламентарне већине.
Тек након притисака међународне заједнице и обавезне изјаве на којој је инсистирао председник Иванов да Заев потпише изјаву да ће за време премијерског мандата поштовати суверенитет и територијални интегритет Македоније, лидер СДСМ је добио мандат за састав нове владе.
Премијер Заев ће, како се очекује, имати тежак задатак да спроведе реформе на којима инсистира међународна заједница, да приближи земљу ЕУ и НАТО, што очекује велика већина македонских грађана. Али најважније за будућу владу биће пре свега да успостави владавину права и једнакост у друштву за све грађане што је било и главно обећање Заева у изборној кампањи.
Приоритети на премијерској функцији ће му бити укидање спољног тестирања за ученике основних и средњих школа.
Нова влада ће се, обећао је, развијати у два смера - реформама и побољшању живота грађана.
Четрдесеттрогодишњи мандатар уверен је да ће као премијер Македонију извести из дуготрајне кризе, увести владавину права и земљу успешно вратити на изгубљени пут НАТО и ЕУ интеграција.
За себе каже да је добар човек.
Рођен је 8. октобра 1974. у Струмици. Дипломирао је на Економском факултету Универзитета „Ћирило и Методије” у Скопљу 1997, где је био и на постдиплмским студијама. Ожењен је и са супругом Зорицом има двоје деце, ћерку Александру и сина Душка. Говори енглески језик. 
Стиже крај за Харадинаја и Тачија. Светски лидери одлучили да елиминишу све вође ОВК на Косову. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зоран Заев у емисији "Да се не лажемо"
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА