Најновије

"КРУНИСАН", НА ПЕТ ГОДИНА: Србија добила новог председника, Вучић ступио на дужност! (ВИДЕО)

Александар Вучић положио је данас заклетву и тиме преузео дужност председника Србије у наредних пет година.

Вучић полаже заклетву (Фото: Јутјуб)

Србија је тако добила новог председника, а свечаности полагања заклетве присуствовао је одлазећи председник Томислав Николић, бивши председници Милан Милутиновић и Зоран Лилић, председник РС Милорад Додик, патријарх СПЦ Иринеј, београдски надбискуп Станслав Хочевар, београдски муфтија Мустафа Јусуфуспахић, као и представници Владе Србије и дипломатског кора. 
У сали су били присутни и Вучићеви родитељи, Ангелина и Анђелко, и његова деца, син Данило и ћерка Милица.
Затим гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, као и председница Уставног суда Весна Илић Прелић обучена у плаву одору са ланцем на којем је грб Србије.
Неколико минута трајао је аплауз у скупштинској сали након што је председница парламента Маја Гојковић прочитала извештај о спроведеним председничким изборима на којима је Вучић победио у првом кругу.
Вучић је заклетву положио над Уставом, чији је посебан примерак направљен за ову прилику, а испод Устава Србије на говорници у парламенту налази се и верна реплика Мирослављевог јеванђеља.
Текст заклетве гласи: "Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохији као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".
Потом је хор отпевао химну Србије "Боже правде".
Испред зграде парламента окупило се више хиљада присталица СНС које дају подршку Вучића приликом преузимања нове дужности.
Окупљене је поздравио Вучић који им је поручио да највише на свету воли Србију и да све њих веома воли и да ће народ увек волети.
Уз повике "Живела Србија", Вучић им се захвалио на подршци и величанственом дочеку и обећао да ће бранити и чувати стабилност и будућност и да ће се борити за сву децу као за своју.
- Немојте да гледате уназад, гледајте унапред. Гледајте у земљу своје деце, а не у земљу својих дедова. Поносан сам на хиљаде радних места, на мостове, на километре путева које смо изградили. Много тога је пред нама што морамо заједнички да урадимо, а као председник Србије обећавам да ћу у ваше име чувати мир и стабилност, чувати и бранити безбедност наше земље и наше деце. Да ћу увек волети вас, народ и грађане Србије и да ћу се борити за вашу децу, као и за моју - казао је Вучић.
У његове надлежности спадају представљање државе у земљи и иностранству, проглашавање закона, предлагање кандидата за председника Владе Србије, носиоца функција, да поставља амбасадоре, прима акредитивна и опозивна писма, даје помиловања и одликовања
Председник Републике командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.
Он је рекао да је Лао Це рекао да вам снагу даје љубав коју вам неко пружа, а оно што вам даје храброст је љубав коју ви пружате.
- Ја сам храбар човек и највише на свету волим Србију - казао је Вучић.
Када је председница Скупштине Маја Гојковић прочитала да је Александар Вучић поднео оставку на место председника Владе Србије, опозиција је ту вест поздравила аплаузом. Она је потом замолила да свечана седница протекне у знаку демократије и поручила опозицији да ће им "купити карте за позориште".
Испред зграде парламента развијен је транспарент на којем пише Београд је уз Вучића, а приметне су и особе које носе акредитације "редарска служба Александар Вучић". Они преко видео-бима прате дешавања у скупштинској сали.
Прочитајте ОВДЕ и шта Вучић каже о непризнавању Косова, али? Извор: Танјуг/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Сам сам цртао мапе...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА