Најновије

ПОСТАВИЛИ "ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ": Американци припремају одбрану сиријске војне базе на југу Сирије - од сиријских снага!

Узимајући у обзир позицију војне базе Ал Танф која се налази свега 15 километара од тромеђе Сирије, Јордана и Ирака, а коју су запоселе снаге Америчке коалиције и њима лојалних џихадиста, Пентагон је своју позицију на овој тачки сиријске територије прогласио не само тачном од стратешког значаја, већ и "црвеном линијом".

Матис: Бранићемо Ал Танф (Илустрација: Правда)

Војна база тренутно служи као центар за обуку такозване "Револуционарне армије командоса" (Магхавир ал Тавра), а командир те фракције која се бори под заставом коалиције зване "Слободна сиријска армија", Мухамед ал Тала, потврдио је за блискоисточне медије, да су Американци, али и друге чланице Коалиције, послали значајна појачања у базу Ал Танф. Тала је објаснио да се у бази, пре доласка појачања, већ налазило 150 америчких војника, као и већи број припадника још пет националних армија које учествују у Сиријском рату оквиру Америчке коалиције, али је, поштујући захтев тих пет земаља, одбио да их именује, наводећи само да су две од тих пет земаља - арапске. Како су навели из команде Коалиције у Багдаду, појачања су послата у Ал Танф, "услед нагомилавања провладиних снага у близини". - Појачали смо наше присуство и спремни смо за сваку претњу која може стићи од режимских снага, рекао је пуковник Рајан Дилон, представник за медије Коалиције, стациониран у Багдаду. Он је нагласио да је аутопут Дамаск-Багдад "угрожен насртајима група које подржава Иран, а које су лојалне сиријском председнику Башару ал Асаду". Велики поход, у који су кренуле сиријске снаге аутопутем Дамаск-Багдад, заустављен је пре неколико дана код раскршћа Заза, од када се воде сталне борбе са џихадистима на линији раздвајања. Пре тога, снаге лојалне Дамаску ослободиле су велики део Сиријске пустиње, у настојању да допру до ирачке границе и удаље америчке снаге од Деир Ез Зора, али и самог Дамаска. У току те офанзиве, 18. маја дошло је до ваздушног напада коалиционих снага по сиријској војсци и њеним савезницима, у ком је уништен конвој сиријске војске, о чему више можете да сазнате ОВДЕ. Након тог напада шеф пентагона Џејмс "Бесни Пас" Матис, поручио је да су коалицооне снаге само браниле своје положаје. У једном од контранапада које су џихадисти извели на положаје у Зази, била је принуђена да реагује и руска авијација, наневши тешке губитке америчким џихадистима, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Данашња појачања у ал Танф, као и операције у пограничном подручју које су покренуле сиријске снаге, наговештавају паклено лето у сиријској пустињи. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Спот, вероватно у режији америчког Пси-опса (јединице за психолошки рат), којим је представљено повлачење "црвене линије иранском плану да се отвори коридор од Ирана до Медитерана" и упозорење "целог света" сиријским снагама да не прилазе тромеђи Сирије, Јордана и Ирака: 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА