Најновије

АНА БРНАБИЋ ОТВОРЕНО: Важнија је Србија него...

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић је, према свим најавама, један од главних кандидата за новог премијера.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Она каже да ће наследник Александра Вучића на месту председника Владе морати да одржи тимски дух у Влади и високе стандарде које је поставио његов претходник. Мораће да се суочи са тешким нападима, предубеђењима да ће бити нови Мирко Цветковић, али и са сумњичењем да је човек Запада или Истока. Од свега тога њој је много важније да Владу води идеја општег добра и што бржег напретка Србије.
Након полагања заклетве председника Вучића владика Порфирије вам је рекао да СПЦ заиста нема ништа против вашег именовања за премијера. Да ли вас је то изненадило?
- Позитивно ме је изненадило. Било ми је веома, веома драго. Када сам рекла да имам изузетно и дубоко поштовање према СПЦ, мислим да свако ко државу доживљава озбиљно због традиције земље мора да има поштовање према Цркви. Она је одиграла значајну улогу у историји наше земље, има толико пуно људи који верују, једноставно, за све то морате имати поштовања. Разговарала сам и са патријархом Иринејом и са његовим шефом кабинета и верујте да сам веома пријатно изненађена. То ми је још један доказ да у Србији нема тако великих подела. Има недостатка комуникације и дијалога, у важним стварима можемо да се ујединимо.
Како ви гледате на борбу за место председника Владе, чини се да се неке ваше колеге из Владе и те како боре за Вучићево место, а да се ви у свему томе држите по страни?
- Не знам да ли баш постоји борба. Најискреније, бавим се само својим послом. Мислим да је кључно да Влада има јединство и да остане тим.
 Верујете ли да ће Влада и без Вучића бити тим какав је била док је он био на њеном челу?
- Потребно је да нови премијер, ма ко то био, наметне свима осећај да смо тим, да радимо заједно у општем интересу. Вучић је био ауторитет, стварао је тај тим и свакако ће један од највећих изазова за новог премијера бити да каже: „Ја нисам Александар Вучић, али Влада мора да настави да ради као тим.“ Требаће ту пуно храбрости и одважности.
Видите ли у себи ту храброст?
- Важно ми је да сам са свим колегама у Влади за ових девет месеци успоставила фантастичну сарадњу. Ја верујем у то да смо ми тим. Битно ми је и да у будућности, како год да буде, и даље са свима њима наставим да функционишем тако и да се скупимо око идеје општег добра и брзине напредовања Србије. То су основе да Влада буде успешна.
Да ли је Вучић поставио добар темељ за свог наследника?
- Са једне стране је поставио одличан темељ, са друге стране је поставио изузетно високе стандарде. Та особа ће бити ужасно критикована. Њу, иако још не знамо ко је, већ називају новим Мирком Цветковићем, икебаном, фикусом... С једне стране имате тим који је навикао на Вучића и његово лидерство, с друге већ имате јавност, која иако не зна ко ће то бити, унапред зна да ће та особа бити премијер на папиру. То ће бити врло тешка ситуација за сваког.
Када Ивица Дачић каже да су мале шансе да буде премијер, јер није миљеник Запада, да ли то значи да је Ана Брнабић миљеник Запада?
- Мислим да премијер неће бити миљеник ни Запада, ни Истока.
Шта бисте највише волели - да будете фаворит Истока, фаворит Запада или можда Вучићев фаворит?
- Не бих волела да се сврставам. Волела бих да и мене и све остале министре у Влади цене искључиво по томе шта смо и како урадили. Србија има свој пут и он је јасан. Тај стратешки пут је ЕУ, с тим што имамо све бољу сарадњу са Кином, традиционално пријатељство са Русијом, почетке све значајније сарадње са Индијом, која је огроман потенцијал. Ту је и велико пријатељство, па чак и лично и на више нивоа, са УАЕ. Јачање односа са САД саставни је део нашег пута.
Вучић вам је на последњој седници коју је водио као премијер поклонио књигу о Милану Стојадиновићу, српском политичару кога највише цени. Да ли сте почели да је читате?
- Нисам, почећу ових дана. Завршила сам недавно читање аутобиографије Михајла Пупина „Са пашњака до научењака“, коју је добио мој колега Расим Љајић. Тренутно читам „Порез на имовину у Србији“, анализу коју је радила швајцарска агенција за развој и сарадњу, али једва чекам да почнем да читам књигу коју ми је Вучић поклонио.
 Да ли је Вучићев поклон случајност или вам то звучи као најава за нешто?
- Ценим његов гест, та књига ми много значи, а посебно посвета. То је један од оних гестова који показују да је држава важнија од свих нас, да посао и премијера и министра у Влади не може да буде само посао, то јесте животни позив.
Да ли је неки колега покушао да вам „украде“ књигу?
- Не дам је ником (смех). Договорила сам се са колегом Браниславом Недимовићем да разменимо књиге када он прочита своју, а ја своју.
Уколико будете именовани за новог премијера, да ли ћете књигу о Стојадиновићу понети у кабинет?
- Апсолутно!
Започели сте велики послове. То је оно што је за Србију насушна потреба - е-управа и дигитализација целокупног система. Међутим, чини се да на терену има доста несналажења?
- Једна од најтежих ствари је што је јавна управа веома спора и има огроман отпор према променама. Увођење е-управе у Србију ће бити врло тешко, нема брзине какву бих волела, али ћемо инсистирати и полако ћемо гурати. Кренуло је повезивање база података шест институција. Током јуна ћу путовати по Србији да видим како то функционише. Пуно посла је пред нама.
Да ли ће нам недостајати оно чувено ФТЈП (фали ти један папир)?
- Неће. Можда је флоскула, али сваки дан када дођемо на посао размишљамо о томе шта мора да се уради да нема више тога „фали ти један папир“. Једна ствар је и та како да спроведемо да када платите нешто електронски, не морате да одете у банку и носите признаницу. Погледајте ОВДЕ шта је Лазански рекао о Трамповој политици према Европи. Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Ана Брнабић рекла на Копаоник бизнис форуму:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА