Најновије

САБОР КУМОВА 2017: Празник кумства, спорта, дружења и природних лепота Србије (ВИДЕО)

У прелепом амбијенту планинског села Горачићи код Гуче, на планини Јелици, 10. и 11. јуна одржава се традиционална манифестација „Сабор кумова 2017”. „Сабор кумова“ је јединствена манифестација у свету која има за циљ да промовише и слави обичај кумства, али и промовише спорт, сеоски туризам на обронцима Јелице, српске обичаје и културу. „Сабор кумова “ се одржава осму годину за редом под покровитељтвом Високе школе за пословну економију и предузетништво (ПЕП) и уз подршку општине Лучани и Центра за културу Лучани.

Труба саставни део Сабора кумова (Фото: Правда)

После Сабора трубача у Гучи ово је највећа манифестација у Драгачеву. Уз богат културно-уметнички програм и послужење јела из националне кухиње у оквиру „Сабора кумова“ организује се и такмичење у шаху, фудбалу и стоном тенису. Централни догађај је “Кумовски вишебој” где ће се кумовски парови надметати у шаху, стоном тенису и скоку у даљ. Победници такмичења носиће до следећег Сабора кумова ласкаву титулу “Најбољи кумови”. На конференцији за медије поводом представљања овогодишњег програма Сабора кумова говорили су чланови организационог одбора манифестације: оснивач Високе школе за пословну економију и предузетништво др Душан Цогољевић и директор Високе струковне школе „Проф. др Радомир Бојковић“ др Ђорђе Минков.

др Ђорђе Минков (лево) и др Душан Цогољевић - Очекујемо да ће се у суботу у Горачићима окупити велики број гостију, очекујемо стране дипломате, људе из јавног живота, и велики број шахиста велемајстора који ће се борити  за победу.  Право учешћа у кумовском вишебоју имају само кумови тако да се за ових осам година одржавања Сабора кумова неколико учесника окумило како би се квалификовали за такмичење – поносно је истакао др Минков. Као и претходних година, Сабор кумова ће понудити нове садржаје посетиоцима па ће у Горачићима бити организован ревијални стонотенски меч између СTК Банат из Зрењанин и студената Високе школе за пословну економију и предузетништво. За СTК Банат из Зрењанина игра Илија Несторовић који је вицешампион Балкана и првак Србије. Др Душан Цогољевић подсећа да Сабор кумова поред промовисања обичаја кумства и спорта, усмерен и на промовисање туризма на Јелици. Он је истакао да ће се у Горачићима окупити студенти неколико високошколских установа, као и ученици средњих угоститељских школа. - Сабор кумова покушава да доведе младе у ове крајеве из којих је младост нажалост отишла, да виде лепоте Србије и увере се да и овде могу лепо да се проведу – рекао је он.

Он је рекао да су своје учешће на Сабору кумова потврдили  учесници из читавог региона.  -  Драгачево и Јелица ће угостити посетиоце из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Бугарске – рекао је др Цогољевић. Свечано отварање „Сабора кумова“, одржава се у суботу 10. јуна у 12 сати, у порти цркве у Горачићима. Истовремено ће почети и Јелица куп у малом фудбалу. Такмичење у спремању јеличке гибанице почиње од 12.30 сати и то у три категорије: аматери, кувари професионалци и ученици угоститељских школа, а победнике бира стручни жири састављен од најбољих српских кулинара. Централни догађај манифестације, кумовски вишебој, почиње у 13 сати. У исто време почиње и стонотенски меч Банат-ВШ ПЕП. У 17 сати одржава се књижевно вече и промоција књиге о Горачићима и Драгачеву. Сви који дођу у Горачиће у суботу могу да посете Музеј Горачићке буне, изложбу самоуких сликара и вајара Драгачева, уживају у домаћим специјалитетима, звуку трубе и прелепој природи. У 17 сати одржава се књижевно вече и промоција књиге о Горачићима и Драгачеву. У склопу манифестације, у сарадњи са шаховским клубом „Јелица ПЕП“, у недељу 11. јуна,  организује се отворени викенд турнир „Драгачево 2017“.  Портал "Правда" је један од медијских пријатеља Сабора кумова 2017. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА