Најновије

Домаћи ликер од вишања: Овако се спрема дамско пиће са душом!

Чак и ако сте апсолутни аматер, ово пиће ћете спремити лако као да то чините сваки дан.

Ликер од вишања (Фото: Кулинарка)

Сви који радо пију а још радије послужују госте са ликером од вишања, управо ових дана припремају овај напитак. Ракију од вишања, ликер од вишања или вишњевачу (како год да је назовете) можете да спремите веома лако. Све што вам је потребно је: вишње, шећер или мед, ракија и већа тегла.
Потребно: 500 г зрелих вишања; 1 л ракије; 500 г шећера или меда;
Припрема: Зреле вишње очистите од петељки па их добро оперите, затим их сипајте у већу теглу (рецимо ону од 3 кг) па преко њих сипајте шећер (ако желите здравију варијанту онда мед), па преко свега тога ракију. Теглу затворите и ставите на сунчано место пуних 40 дана.
С времена на време промућкајте садржај тегле.
Након 40 дана процедите ракију у одговарајућу стаклену флашу, а вишње немојте да баците.
Можете да их очистите од коштица и користите за колаче или да их једноставно прелијете са црном чоколадом и послужите гостима добро расхлађене. Деци се овај десерт не послужује.
Уколико желите вишње можете и да оставите у ликеру и да их две - три ставите у чашу у којој послужите ликер. Укус је невероватан!
Немојте да занемарите ни лековита својства ликера од вишања. Наиме, вишње помажу против несанице јер садрже веома значајан антиоксиданс, мелатонин, који игра најважнију улогу када је реч о сну. Нека истраживања су показала да вишње делују скоро као природни аспирин или ибупрофен, те да помажу код стања попут гихта и артритиса.
Такође се саветују и у исхрани спортиста, јер доприносе бржем опоравку мишића након тренинга. Не само то, вишње садрже и антиканцерогени флавонид кверцетин, због чега се ради на истраживању њихове потенцијалне улоге у борби против рака.
Тамноцрвени плодови вишње садрже значајну количину витамина Ц, важног за имунитет и одбрану организма од обољења. Садрже и гвожђе, калијум, цинк, бакар и манган. Рецепт за чоколадне куглице са вишњама можете погледати ОВДЕ.
Извор: Стил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рецепт за медовачу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА