Најновије

ПРВА НАСИЛНИЦА ИЗБАЧЕНА ИЗ КУЋЕ: Жена са Чукарице тукла мужа, излетела на 30 дана!

Прва жена којој је изречена мера по новом Закону о спречавању насиља у породици становник је београдске општине Чукарица. Њој је полиција, одмах на терену, изрекла хитну меру забране приласка бившем партнеру контактирања с њим. Како сазнају Новости, инцидент се десио у ноћи између 5. и 6. јуна, када је избила свађа у којој је жена ударила бившег мужа.

Илустрација (фото: Јутјуб принтскрин)

Од 1. јуна, када је Закон ступио на снагу, изречено је неколико десетина хитних мера, од којих само првог дана више од 10. Прецизни подаци о томе знаће се до краја недеље. Полиција је изрицала мере исељења из стана и забране контактирања и приласка. Ове друге углавном када су у питању партнери или чланови породице који не живе заједно.
Већ другог дана примене прописа, у Обреновцу је изречена забрана контактирања и приласка једном полицијском службенику, док је у Земуну, после свађе оца и сина, иста мера изречена сину. Дешавало се и да људи санкције не схвате озбиљно, па да због тога заврше иза решетака. Током јучерашњег дана двојица њих завршила су због кршења хитних мера у затвору - у Бајиној Башти и Пријепољу.
- У првим данима примене Закона показало се да су правне норме успешно оживотворене у пракси и да законски модел функционише у различитим животним ситуацијама - каже, за “Новости”, Радомир Илић, државни секретар Министарства правде.
Он подсећа да је Закон дошао до пуне примене већ у првим сатима свог “живота”, када је, 1. јуна, изречена мера удаљења из стана насилнику из Панчева који је батинао жену. Само за неколико сати, пошто је ту меру прекршио и вратио се, а жена позвала полицију, судија за прекршаје изрекао му је притвор од 30 дана. Тиме је држава послала јасну поруку да ће се закон стриктно спроводити, наглашава Илић:
- Надамо се да ће координационо тело разматрати овај и сличне случајеве и пронаћи најбоље решење за процесуирање насилника и побољшање положаја жртве. Успешна примена закона на самом почетку показује колико је наше друштво до сада било слепо, глуво и немо на насиље око нас, које се дешава нашим мајкама, сестрама, супругама, браћи... Ово је велики искорак, а пуне резултате очекујемо наредних месеци, кроз повећан број процесуираних случајева.
То ће значити, каже државни секретар, да се на насиље не ћути, већ да се оно пријављује, а да држава на пријаве реагује. Тако ћемо после неког времена доћи до циља, односно до мањег броја случајева насиља, што ће бити показатељ да је Закон почео да делује превентивно.
- До сада се, у сличним случајевима, после интервенције полиције, насилник враћао кући и настављао да малтретира жртву, а она је остајала усамљена. Сада нема прилику да се врати, жртва добија простор да удахне ваздух, а држава може да реши конкретне случајеве кроз координациона тела, кривичне и грађанске поступке - поручује Илић.
Суд потврдио забрану жени
Првој жени у Србији, Београђанки са Чукарице, данас је одлуком Другог суда у Београду до 30 дана продужена мера забране контактирања и приласка бившем мужу, са којим више не живи у заједници.
У питању је жена којој је, на предлог тужилаштва, судија за претходни поступак продужио полицијску меру забране контактирања и приласка жртви, рекла је Танјугу портпарол суда Ирина Ковачевић.
Обучено 1.600 људи
Министарства правде и унутрашњих послова, судови, тужилаштва и Правосудна академија урадили су добар посао и доказали да су озбиљно схватили седмомесечну припрему, каже Илић. У њој је 1.600 полицајаца, судија и тужилаца обучено за примену Закона, а материјално и организационо су их помогли Бритиш каунсил и УНДП. Али ако вам муж остави мање од 200 динара дневно, може у затвор, читајте ОВДЕ.
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако врела Бразилка млати мужа
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА