Најновије

ТРАМП ЗАКУВАО: Нећете веровати за шта сад ФБИ криви Русе, а тиче се Катара

Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин саопштили су у понедељак да су прекинули дипломатске односе и затворили сав саобраћај са Катаром. Они су оптужили малу заливску државу да је пружала подршку екстремним групама, што је Катар одбацио као неистину.

Трамп и Путин (Фото: Синхуа/Правда)

ФБИ верује да су руски хакери поставили лажну вест која је подстакла Саудијску Арабију и неколико њених савезника да дестабилизују односе са Катаром.
Стручњаци америчке обавештајне службе посетили су Катар крајем маја како би анализирали наводни сајбер-упад, када су хакери подметнули лажну причу у катарској државној медијској агенцији, изјавила је америчка телевизија, известио CNN.
Саудијска Арабија навела је лажни извештај као један од разлога за покретање дипломатске и економске блокаде Катара, наводи се у извештају, а блокади се придружило и неколико других држава у заливу, што је довело до једне од натежих криза последњих деценија.
Катарска влада саопштила је како је медијски извештај од 23. маја садржао лажне оптужбе на рачун владара Емирата, који је наводно у добрим односима са Ираном и Израелом, те се отворило питање да ли ће амерички председник Доналд Трамп остати дуго на тој позицији.
Министар спољних послова Катара, шеик Мухамед бин Абдулрахман ал-Тани, изјавио је да је ФБИ потврдио хаковање и подметање лажних вести.
- Које год оптужбе да су изречене темеље се на дезинформацијама, а сматрамо да је то случај са целом кризом. Почело је на темељима фабрикованих вести које су подваљене нашој националној агенцији која је хакована, што је ФБИ и потврдио - рекао је ал-Тани.
Ако се ово покаже као тачно, то би указало да је Русија намеравала да поткопа америчку спољну политику, али и да су могли да утичу на изборе у САД прошле године, пише "Гардијан".
Кремљ, међутим, одбацује те оптужбе.
Иако је Катар домаћин највеће америчке војне ваздухопловне базе на Блиском истоку, Трамп је уперио прстом баш на ову земљу, и предложио уједињени напор саудијских снага како би је изоловали, јер Катар, како је рекао, подржава екстремизам, пише британски лист.
- Тако је добро видети да се посета Саудијској Арабији са краљем и 50 земаља већ отплаћује - написао је Трамп на свом "твитер" налогу након посете, и додао да када је финансирање тероризма у питању, све указује на Катар.
Према наводима CNN истрага ФБИ и катарске владе о могућем хакерском упаду, се наставља.
Прочитајте ОВДЕ како је Путин "закуцао" Амере а тиче се руских хакера и америчких избора.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

A ево шта амерички медији извештавају о умешаности руских хакера.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА