Најновије

ДОДИК: Срби, напустите реч ентитет за РС и користите реч - држава!

Република Српска по свим карактеристикама има одређења државе и тако треба и да се понашамо, изјавио је данас председник РС Милорад Додик, на предавању о безбедносним изазовима, студентима Факултета безбедносних наука у Бањалуци.

Милорад Додик (Фото: Риа)

Како преноси РТРС, он је рекао да многе државе, као такве, егзистирају, иако немају столицу у Уједињеним нацијама, а то, каже, може и РС.
Република Српска конципирана је на бази искустава и организације америчког политичког система, у којем постоји више од 50 држава, истакао је Додик.
Тај концепт је пренесен на БиХ, само је уместо држава речено ентитети, додао је он.
- Срби морају да напусте реч ентитет и почну да употребљавају реч држава. То морамо да урадимо због своје свести и као одбрамбени механизам на оно што нам намеће пропагадни део система, истакао је Додик.
Кршење Дејтонског споразума почело је одмах након његовог потписивања, оценио је Додик и поручио да већ годинама трају озбиљни напори да се што више ослаби РС.
Према његовим речима, један од најзначајнијих удара на безбедност и снагу РС је укидање Војске РС и стварање Оружаних снага БиХ.
То је нешто што је урађено под озбиљним притиском међународних фактора, у време када је било готово немогуће тадашњој гарнитури да се томе одупре, нагласио је Додик.
Он је поручио и да РС не спроводи сецесију, као што тврде поједини европски званичници.
Она треба да јача своју самосталност, али се то никада неће догодити насилно, поручио је Додик.
Кључно питање самосталности мора да се креће кроз политичку одлуку. Да се створе економски и политички услови и да се изучавају светска кретања, и верујте ми, Српска неће бити ни прва ни једина у томе, закључио је Додик.
Република Српска је данас институционално најсређенија и најкомпактнија у БиХ, једина има капацитет одрживости иможе сама да функционише, поручио је Додик.
Он је рекао да се Српска мора борити за свој политички статус и права, али да то не буде разлог да неко према њој злоупотреби силу међународног фактора.
Прочитајте ОВДЕ и колике ће Румунима бити плате, сад кад су откачили ЕУ и ММФ.
Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево шта Милорад Додик каже на тему поделе земље и шта је о томе причао са Бошњацима.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА