Најновије

ДУГ РАЗГОВОР С ПУТИНОМ: Вучић у Астани са председницима Русије, Кине, Белорусије, Индије, Чешке...

Светска изложба "Експо 2017" отворена је вечерас у Астани, главном граду Казахстана, а свечаности је присуствовало више шефова држава и влада међу којима и председник Србије Александар Вучић као специјални гост казахстанског председника Нурсултана Назарбајева.

Лидери држава на Експо 2017 (Фото:expo2017astana.com)

Пред церемонију отварања, председник Србије разговарао је са председником Русије Владимиром Путином, са којим се најдуже задржао у разговору, затим је причао и са кинеским председником Си Ђинпингом, као и индијским премијером Нарендром Модијем, луксембрушким шефом владе Гзавијеом Бетелом, а потом и са краљем Шпаније Фелипеом VI. Председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин имали су дуг разговор у престоници Казахстана Астани. Према писању Блица, руски председник био је изузетно заинтересован за ставове Србије о актуелној политичкој ситуацији, као и о развоју билатералних односа са Русијом, а занимали су га и Вучићеви ставови о стању у региону. Експо 2017 у Астани окупио је, поред њих, и друге светске и регионалне лидере, као што су генерални секретар УН Антонио Гутереш, председник Чешке Милош Земан, Белорусије Александар Лукашенко, који је на отварање дошао у пратњи сина, председник Киргистана Алмазбек Атамбајев, Јерменије Серж Саргсјан... Свечаној церемонији присуствовали су и председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов, Таџикистана Емомали Рахмон, Монголије Цахијагин Елбердорџ, Узбекистана Шавкат Мирзијојев, као и премијер Пакистана Наваз Шариф, те високи представници Сингапура и Уједињених Арапских Емирата. Поводом отварања Експа приређен је спектакуларни мултимедијални приказ важности енергије по човечанство, уз модерни плес и игру са светлосним и дигиталним ефектима, а посебно је поменут и Никола Тесла као научник који има највиши значај, али и уз указивање на алтернативне изворе обновљиве енергије. Председник Србије наставиће сутра посету Казахстану отварањем националног павиљона Србије, а затим и билатералним сусретом са председником Назарбајевим, идејним творцем Евроазијске уније. А каква нова правила у светскомпоретку је предложио један од најутицајнијих светских лидера, можете да прочитате ОВДЕ.

Вучић и Си – „сувозачи” српско-кинеске сарадње

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Астани и са председником Кине Си Ђинпингом о инвестицијама Кине у Србији и њиховом напретку. Си је, како сазнаје Блиц, истакао да су он и Вучић "возачи кинеско-српских односа", и да морају да "вуку" напред како би ти односи наставили убрзано да се развијају. Председник Вучић истакао је да Србија гради нови имиџ и ново лице, не само према западу, већ и ка истоку. Извор: Танјуг, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа Експо 2017 у Астани:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА