Најновије

ПАКЛЕНИ ПЛАН САД! ЗАЕВ ДОВЕДЕН ДА СРУШИ ОСОВИНУ ГРЧКА - СРБИЈА - РУСИЈА: Циљ је спречити савез православних и братских народа!

Сва сазнања српских обавештајних служби показују да је позадина немира и благо речено државног удара у Македонији рат за енергетску превласт на Балкану. Вашингтон, наиме, по сваку цену жели да спречи улазак "Турског тока" у Македонију и даље у Србију, како би спречио савез православних и братских народа.

Заев (Фото: Јутјуб)

Тим поводом у Скопље наредних недеља долази и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Нема времена за чекање

Заев је поручио да постоје да Македонија брзо да постане пуноправни члан НАТО и поред спора око имена са Грчком.
- Можемо под привременим именом уђемо у НАТО, а да предложимо преговоре са Грчком, због проблема који Грчка има са нашим уставним именом, за интеграцију у ЕУ. Они знају да за нас постоји подједнака тежња ка ЕУ - изјавио је Заев у интервју МРТ.
Сагворник из безбедоносних агенција Србије каже да сва сазнањима српских обавештајних служби показују да је позадина немира и благо речено државног удара у Македонији рат за енергетску превласт на Балкану.
- САД али и Британија и још неке земље ЕУ свим силама настоје да спрече стварање осовине Атина - Београд - Москва, како би сперчили Русију да се дефинитивно инсталира на ове просторе. Зато је за њих од кључног интереса да спрече пролазак "турког тока" кроз Македонију и Србију и даље према Мађарској и Аустрији. Македонија је најслабија карика "Турског тока - тврди извор.
Проблем је, објашњава он, што су Македонци и председник Никола Груевски видели шансу за себе кад је Путин најавио нови Турски ток.
- Груевски је у томе видео прилику за гастрификацију Македоније, као и за солидну зараду од пролаза гаса преко територије Македоније. На његову жалост, САД у томе виде велику претњу и план Москве да преузме Балкан - каже сагворник.
Он тврди да је и напад у Куманову, пре неколико година, смишљен ако би се дестабилизовала Македонија. 

Извођач прљавих послова

То тада није успело, па је Вашингрон одлучио да употреби опробани рецепт. Извођача прљавих радова пронашао је у лидеру опозиције, а сада и премијеру Македоније Зорану Заеву.
Заев је неколико пута јасно поручио да га не занима "Турски ток". критиковао је Грујевског и бившу владу у Скопљу што је пристала на скуп пројекат.
Вашингтон и Лондон, међутим, имају велики проблем јер је Москва одавно провалила њихов план. 
То је у неколико наврата саопштио и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. Он је изјавио да се догађајима у Македонији грубо управља споља и да то забрињава Москву.
Лавров је нагласио да иза догађаја у Македонији "стоји жеља да се утиче (на Груевског) због одбијања да се прикључи санкцијама против Русије", као и због тога што је "својевремено подржао Јужни ток",  а сада Турски ток.

Траса повезује православне земље са Турском

"Турски ток" иде испод Црног мора до Турске, Грчке, Македоније, Србије и даље ка ЕУ. Грчка, иако члан ЕУ и НАТО пакта, налази се тешкој финансијској ситуацији и дуговима за које криви ММФ и европске кредиторе. Уз то, нова грчка влада Алексиса Ципраса одавно се залаже за курс приближавања према Русији.
Турска је такође прича за себе. Она је велика регионална сила, која се у међувремену приближила Москви.

Алтернатива јужном току

"Турски ток" је алтернатива "Јужном току", пројекту који је имао за циљ изградњу гасовода од Русије преко Црног мора до Европе, како би се заобишла нестабилна Украјина, код која је и пре пуча било проблема у достави гаса европским потрошачима.  Јужни ток је укинут одустајањем Бугарске, Русија је пронашла алтернативу која ефикасно заобилази критичне НАТО и ЕУ земље који би потенцијално могле да зауставе његову изградњу.
Исламска држава поручује да није заборавила подручје Балкана, већ да су само преокупирани неким другим подручјима. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Заев: Нећемо дозволити да се народ сукоби
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА