Најновије

УСПЕШНА ПОСЕТА АСТАНИ: Од Путина мигови, са Казахстанцима о војних индустрији!

На маргинама економског скупа у Kазахстану, Вучић разговарао са првим човеком Русије. Испорука летелица најкасније до средине јула. Разговори о улагањима у наменску индустрију, "Петрохемију", бање...

Вучић у Астани (Фото: predsednik.rs)

Председник Русије Владимир Путин лично је данас гарантовао шефу наше државе Александру Вучићу да ће шест мигова 29, за потребе Војске Србије стићи најкасније до средине јула - сазнају Новости. Ово је најзначајнији детаљ из разговора двојице државника на маргинама економског скупа у Казахстану. Према информацијама београдског листа, Путин и Вучић су у срдачном разговору разматрали и политичку ситуацију на Западном Балкану. Руског председника је занимало и како Вучић види односе у региону и нарастајуће претње албанског екстремизма.

Са домаћинима

После разговора које је имао у главном граду Казахстана са премијером те земље Бакитзаном Сагинтајевoм и председником Сената парламента Касимом-Жомартoм, којем је уручио Орден српске заставе првог степена, Вучић је пренео да ова земља остаје при ставу да не признаје самопроглашену независност Косова и Метохије: - Ово је већински муслиманска земља и у њој имамо искреног пријатеља. Они не желе да признају независност Косова ни по коју цену, без обзира на то што има много пословних људи који су пријатељи и са председником и са њиховим руководством. Тиме показују како чувају независност и сувереност своје земље, али и огромно пријатељство према Србији. Он је открио и да је једна казахстанска компанија заинтересована за "Петрохемију", као и да постоји и могућност сарадње у наменској индустрији и развоју бањског туризма. Вучић је данас посетио и две фабрике казахстанске одбрамбене индустрије у којима је могло да се види како добро функционише сарадња са страним фирмама. У компанији "Парамаунт", која је казахстанско и јужноафричко предузеће, видео је, како је пренео, величанствена борбена возила "арлан" и "барис", а за другу компанију, "Аселсан", казао је да је напреднија од "Телеоптика" и пример је онога како бисмо желели да изгледа "Телеоптик" и тамошња производња жироскопа, телеоптичких уређаја. - Настављамо разговоре, они су посетили Велику Плану, видели "лазара" и одређене предности у односу на "барис". Они имају бољу заштиту од мина са доње стране, али ми имамо неке друге боље ствари, посебно ватрену заштиту и могућности за одбрану војника у возилу.

Јеванђеље на дар

Шеф српске државе посету Казахстану започео је обиласком библиотеке Лидера нације у Астани, где је директору уручио поклон Србије, копију књиге Мирослављево јеванђеље. У библиотеци је, у част посете председника Србије, један део посвећен сарадњи са нашом земљом, а изложени су посвете и орден, који је Назарбајев прошлог августа добио од тадашњег председника Томислава Николића, али и ранијим одликовањима наше земље. Вучић је изразио уверење да ће на његову инаугурацију 23. јуна у Београд допутовати председник или премијер Казахстана, чиме ће указати велику част и поштовање нашој земљи.

Авиони, ракета, хангар...

Договор Београда и Москве око "мигова" процењен је на 185 милиона евра. Осим испоруке шест исправних и оперативних летелица, у "пакету" су ракете и сет делова, резервни мотори, алат и други пратећи склопови довољни за наредних 15 година. Аранжман подразумева и изградњу посебног хангара и подизање покривке уз аеродромску писту. Војска Србије сада има четири авиона "миг 29", три једноседа и један двосед. Председник Србије морао је да напусти хитно Астану, због вести да је добио сина, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ласери и ватромет на отварању Експо 2017:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА