Најновије

БИВШИ ШЕФ ЦИА КУПУЈЕ СРПСКИ ТЕЛЕНОР: Генерал Петреус шири своју империју у Србији!

Амерички инвестициони фонд ККР група, на чијем челу је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, већ месец дана тајно преговара о куповини српског Теленора. Посао вредан више од милијарду и по евра обавља се преко СББ-а, чији је власник ККР.

Генерал Дејвид Петреус (Фото: public)

Преговори две стране налазе се у завршној фази и посао би ускоро требало да буде закључен, преноси Информер. Извор дневног листа каже да две стране и даље преговарају о ситним детаљима око цене, која ће у сваком случају бити већа од милијарду евра. - Преговори о продаји Теленора СББ-у започели су пре отприлике месец дана, а цела прича се одвија у строгој тајности. Две стране дуго су покушавале да се договоре око цене, и како ствари стоје, пре неколико дана је дефинитивно све утаначено. Остали су још само неки ситни детаљи, очекује се да ускоро цео посао коначно буде закључен и обелодањен - каже извор и додаје: - ККР група, која је у Србији власник СББ-а, у почетку је желела да поред српског купи и црногорски део Теленора, али је за сада у причи само продаја нашег дела норвешке компаније. На тај начин, амерички фонд, на чијем челу је бивши шеф ЦИА Дејвид Петреус, проширио би ионако велики утицај у Србији, док би Норвежани доста профитирали од овог посла. Својевремено су за 70 одсто Мобтела 2006. платили 1,5 милијарди евра, а касније су купили и преосталих 30 одсто од аустријског конзорцијума. Сада ће покушати бар да извуку тај новац назад. Иако се цена држи у строгој тајности, нема сумње да ће вредност посла бити већа од 1,5 милијарди евра. Стручњаци кажу да је ова купопродаја логичан потез за обе стране, јер и једнима и другима доноси корист. Економски аналитичар Махмут Бушатлија каже да је идеја ККР групе да споји мобилног и кабловског оператера добар по њихово пословање, јер је то исти сектор који доноси одличну зараду. - ККР жели да се прошири у свом сектору делатности и да споји мобилног и кабловског оператера под својом капом. Теленор је, с друге стране, у кризи у Србији, јер полако губи своју циљну групу, а то су млади људи. Зато им је у интересу да се повуку са нашег тржишта и извуку новац. Ко ће бити власник, у економском смислу за Србију није важно, колико нам је битно да се плаћа порез држави и да запослени не добијају отказе - каже Бушатлија.

Питање монопола

С друге стране, економиста Милан Ковачевић истиче да је Теленор у Србији успешно пословао и да је добра процена купца да га купи, али да се у случају власничког спајања две компаније мора покренути питање монопола. - Комисија за заштиту конкуренције морала би да испита да ли ће удруживање Теленора и СББ-а довести до монопола. Ми као потрошачи, уколико компаније буду у истим рукама, имаћемо мању могућност за конкуренцију, јер нам остаје мали број других оператера. На тај начин можемо бити оштећени - објашњава Ковачевић.

ККР у Србији: Имају СББ, Гранд...

ККР група појавила се на српском тржишту у октобру 2013. године када је купила компанију СББ, једног од највећих кабловских оператера у Србији. Годину дана касније, преко СББ-а, постали су власници Гранд продукције. Основали су и телевизију Н1, купили акције интернет издања Блица, преговарали о куповини ТВ Прва и Б92, а планирали су и куповину једних дневних новина у Србији.

Теленор хтео СББ 2010.

Занимљиво је да је Теленор пре седам година био заинтересован за куповину СББ-а, али тај посао тада није закључен, па је СББ продат ККР групи 2013. године. У међувремену, две компаније су сарађивале у оквиру пројекта Суперсет пакет, који обухвата понуду фиксног и мобилног броја, интернета и кабловске телевизије на једном месту. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА