Најновије

"ИГРА ПРЕСТОЛА" У СНС: Свака струја има свог кандидата за премијера, један већ славио именовање!

Председништво Српске напредне странке, на којем се прошле недеље дискутовало о новом премијеру, протекло је без трзавица, али је томе иза кулиса претходила својеврсна игра престола.

Вучић на конвенцији (Фото: СНС)

Бура у чаши воде настала је због инсистирања чланова СНС да из њихових редова буде нови шеф Владе, али и због аспирација неких високих функционера да баш њима припадне то место.
Због тога је и после консултација са листом СНС, председник Србије Александар Вучић саопштио да су га они изненадили ставом "да хоће да СНС да премијера".
- Део СНС сматра да унутар странке има довољно оних који су квалитетни за ту позицију, да су од самог почетка уз партију и имају доста резултата иза себе. Све то, како мисле, иде им у прилог да добију шансу да се покажу на важним функцијама. Добар део њих сматра да премијер не треба да буде експерт, а свакако не неко ко је из друге странке јер се зна која партија има највише подршке међу бирачима. Ипак, сви су свесни да је лидер СНС тај који доноси крајњу одлуку. Али после тог понедељка свима је све било јасно кад су чули да је Вучић коментарисао да схвата ко кога зове - препричава саговорник.
Како додаје, појединим функционерима унутар странке није по вољи што су само извесна имена истакнута за позицију премијера.
- Али мало је, рецимо, познато да је Вучић прошле године формирајући Владу, која је сада у техничком мандату, планирао Милоша Вучевића за министарску позицију. Ипак, у последњем моменту је одустао и наменио му фотељу градоначелника Српске Атине. Зли језици, или добро обавештени људи, ових дана препричавају да је Вучевић врло бучном журком већ прославио место премијера, као и да су му дошли виђенији људи, међу којима и некадашњи социјалиста Радоман Божовић - каже саговорник.
Подсетимо, прошле недеље завршене су консултације председника Вучића са политичким странкама о новом мандатару Владе. Након тога одржано је Председништво СНС, а после састанка који је трајао два сата, председница Скупштине Србије Маја Гојковић саопштила да ће странка подржати сваку одлуку коју шеф државе буде донео. Најавила је и да ће Србија новог премијера добити пре инаугурације, која је најављена за 23. јун.
За кандидате за премијера, барем у јавности, слове министарка државне управе Ана Брнабић, лидер СПС и шеф дипломатије Ивица Дачић, али и Милош Вучевић. Донедавно је у игри био и министар полиције Небојша Стефановић, али је он то демантовао, а све су гласније најаве да би у његове руке Вучић могао да остави странку када буде одлучио да се повуче с места лидера странке.
После Председништва СНС саопштено је да предстоји и продубљивања односа са СПС.
- Део тога би могло да буде увођење министарства екологије и да социјалистима припадне то место - каже саговорник.
Међу социјалистима који би могли да уђу у Владу помињу се Жарко Обрадовић, Бранко Ружић и Предраг Марковић.
СНС и СПС су се састали пре две недеље и разговарали о будућим плановима. Тиме је неформално отпочео разговор о њиховој сарадњи, али и о изгледу Владе.
- Разговор је у једном моменту био врло незгодан за Дачића јер је Вучић рекао да не може да буде премијер јер не зна економију - каже извор. Погледајте ОВДЕ ко ће све доћи на Вучићеву инаугурацију. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте шта је Шешељ у скупштини рекао Ани Брнабић:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА