Најновије

Зашто се баш Катар нашао на удару?

Саудијска Арабија и још неколико земаља прекинуле су недавно дипломатске односе са Катаром. Ово, ипак, није први пут да се Катар нашао у таквој ситуацији.

Катарске снаге (фото: Јутјуб принтскрин)

Катарове комшије су своје несагласје са спољном политиком ове земље изразиле и 2014. Тада су дипломатски односи прекинути на девет месеци.
Тензије у региону овога пута букнуле су због оптужби да Катар подржава Муслиманску браћу, да сарађује са групама повезаним са талибанима и савезницима Ал Каиде, као и због односа са Ираном.
Доха је ове оптужбе демантовала и навела да је преузела чврсте кораке у борби против тероризма, “много јаче него неке суседне земље“. 
Оптужбе за сарадњу са терористима подгрејане су и након што су се појавили наводи да је Катар платио откуп од око милијарду долара за чланове своје краљевске породице, отете у Ираку. 
Од напада 11. септембра 2001, САД воде глобалну кампању за борбу против тероризма. Од тада је усвојено мноштво закона и резолуција СБ УН, ентитети и појединци стављени су под санкције УН, а компаније и фондације, осумњичене за финансирање терориста, престале су са радом. 
Упркос овоме, одговорност неких кључних земаља, какав је Катар, изнова је испитивана. 
- Катар, дугогодишњи савезник САД, годинама је отворено финансирао Хамас, групу која наставља да нарушава регионалну стабилност. Извештаји показују да катарска влада такође подржава екстремистичке групе које делују у Сирији - написао је 2014. један од званичника САД Дејвид Коен. 
Он је пажњу посветио и “попустљивом окружењу“ у Катару које је дозволило донације за екстремистичке групе Ал Каида и Исламска држава. 
Две године касније, на Коеново место у Министарству финансија дошао је Адам Зубин, који је приметио да Катар, упркос тежњама, и вољи коју показује за борбу против терориста, нема “неопходну политичку вољу и капацитет да усвоји неопходне законе“. 
Као одговор на то, САД су увеле санкције против неколико катарских држављана због финансирања тероризма. 
Међутим, сличне критике није избегла ни Саудијска Арабија. 
Учесници напада 9/11, њих 15 од 19 били су држављани Саудијске Арабије. Према подацима које је 2009. објавио “Викиликс“, држава је користила своје богатство да пропагира фундаменталистичке вехабистичке покрете преко школа и џамија широм света. 
Иако је мали број индивидуа и ентитета у Саудијској Арабији повезан са тврдњама да финансирају тероризам, држава изгледа даје много већу подршку него Катар. 
Ипак, ова посвећеност Арабије да обори финансирање тероризма можда није довољна. 
Директно финансирање терористичких група је примарни фокус безбедносних снага, а пажња је у последње време усмерена и на оне који финансирају организације и појединце који подржавају радикалну или екстремну идеологију. 
Бивши премијер Велике Британије Дејвид Камерон је 2015. навео да ће остати посвећен томе да искорени свако преостало финансирање екстремизма у Великој Британији.
Ипак, Би-Би-Си наводи, не види се да је то постигнутно, а све ово опет доводи до онога што се дешава у Персијском заливу. 
Процене су да ће криза наводно брзо проћи, али ће Доха бар још неко време остати у центру сумње. Погледајте ОВДЕ како су прошли амерички авиони над Балтиком. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако изгледа катарска војна моћ у бројкама:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА