Најновије

САМО ШТО ЈЕ ОСЛОБОЂЕН: Хашки суд тражи хапшење и изручење Гадафијевог сина!

Тужитељка Међународног кривичног суда у Хагу Фату Бенсуда тражила је моментално хапшење Саифа ал-Ислама, сина бившег либијског вође Моамара Гадафија, за кога је либијска оружана група бригада Абу Бакр ал-Садика навела да га је пустила у петак.

Саиф ал Ислам Гадафи (фото: РТ принтскрин)

Налог за хапшење за њега издат је 2011. због злочина против човечности и он је још увек ваљан и Либија би требало одмах да приступи његовом хапшењу и преда га међународном кривичном суду, независно од закона о помиловању у Либији, навела је Бенсуда у саопштењу и додала да ће проверити информације о његову наводном ослобађању.
Либијска наоружана група објавила је у недељу да је ослободила сина убијеног либијског диктатора Моамера Гадафија, Саифа ал-Ислама, а информацију је потврдио његов адвокат.
Саиф ал-Ислам је осуђен на смрт у Либији због учествовања у гушењу побуне против његовог оца 2011. године, а тражи га и Међународни кривични суд (МКС).
"Бригада Абу Бакр ал-Садика", једна је од оружаних група које контролишу град Зентен (170 км југозападно од Триполија), где је био заточен, објавила је да је Саифа ал-Ислама ослободила у петак увече, на основу закона о амнестији који су донеле непризнате либијске власти базиране на истоку земље.
Адвокат Халид ал Заиди казао је у недељу да је Гадафијев син већ био на путу за други либијски град али није желео да открије друге детаље из безбедносних разлога.
Саиф ал-Ислам, рођен 1972. у Триполију, највише се од Гадафијевих синова појављивао у јавности.
Био је активан у гушењу "арапског пролећа" у Либији у фебруару 2011. године када је грчевито покушавао да спасити режим свога оца који је 42 године владао земљом.
Либијске власти и Међународни кривични суд који је за њим издао потерницу због злочина против човечности, још се споре око надлежности. За Асада кажу диктатор, а он без обезбеђења шета Дамаском, купује на пијаци, поздравља се с људима... Уверите се ОВДЕ.
Извор: Хина, index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Први сати Гадафијевог сина у заробљеништву
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА