Најновије

8 ЗАДАТАКА ЗА НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Ово су прве ставке којима ће морати да се позабави Вучићев наследник

Име новог председника Владе биће познато најкасније до краја ове недеље. Ко год да преузме ту важну функцију, чека га сложен посао, што на пољу економије, унутрашних питања, регионалних и међународних односа.

Вучић (Фото: Синхуа)

Нови премијер мораће да решава озбиљне проблеме, а ове је осам приоритета које је Александар Вучић оставио у аманет свом наследнику.

1. Реформа правосуђа

Ово је област на коју ЕУ обраћа велику пажњу. Штавише, Поглавље 23, о владавини права, условно је, што значи да се затвара последње и да ће читав процес реформе бити стално под будним оком.
- Избор судија и тужилаца без политичког утицаја и ефикасност судова само су неке од тема. Поверење грађана у правосуђе је на ниском нивоу и на његовом враћању би требало радити, чиме ће се и мерити напредак у владавини права - каже  сарадник на Факултету политичких наука Бобан Стојановић. Он додаје да област реформе правосуђа обухвата и борбу против корупције.

2. Наставак економских реформи

Професор ФПН-а Зоран Стојиљковић каже да када је у питању економија, јесу заустављени неки лоши трендови, али су плате и пензије и даље мање него пре смањења.
- Тачно је да имамо суфицит, али није скроз истина да је све сјајно. И даље се задужујемо, а и питање је на које начине покривамо дефицит. Будућа влада би требало да се бави подизањем стандарда. Истина је да је нешто боље стање у јавним финансијама, али један од приоритета би требало да буде смањење намета на рад, о чему се годинама прича - објашњава Стојиљковић.

3. Преговори о Косову

Још се не назире решење проблема јужне српске покрајине, а да ће бити све теже, сведочи и ратна реторика која долази од албанских политичара. Разговори између Београда и Приштине стоје у месту, а питање је када ће бити настављени и ко ће и о чему разговарати. Професор Стојиљковић каже да је то само један део проблема.
- Косово и бриселски дијалог само су део приче о регионалним односима. Имамо и незавидну ситуацију са Македонијом, са БиХ, Црном Гором, која је сада у НАТО - прича Стојиљковић.

4. Услови на путу ка ЕУ

Велики део реформи и промена које се дешавају у Србији имају један важан циљ - евроинтеграције Србије.
Стојановић каже да нас чека измена закона у многим областима:
- Проценат подударања са европским законодавством није велики. Ни у економији, привреди, енергетици, пољопривреди... Све су то послови којима руководи влада, односно премијер.

5. Унутрашње политичко балансирање

“Хендловање” разних апетита и балансирање међу министрима који су се већ видели на премијерском месту само су неки од проблема који ће бити реалност за Вучићевог наследника.
- Ко год буде премијер, имаће јаког председника иза себе јер ће га практично он изабрати и тиме га на неки начин задужити. Новом премијеру ће бити тешко да изађе из сенке Вучића, тако да ће то пре бити неко ко је извршилац радова. Чини ми се да ситуација никада није била сложенија, а да позиција премијера никада није била незавиднија. Ко год да буде, неће му бити лако - каже Стојиљковић.
С друге стране, Бобан Стојановић каже да ће премијер бити неко ко је у исто време и министар, и да ће се само малим делом бавити премијерским послом.
- Све конце ће, заправо, вући Вучић - истиче он.

6. Притисци финансијских институција

Фокус новог председника Владе биће економија. Овде не треба заборавити аранжман који Србија има са ММФ-ом, а који у извесној мери диктира економске трендове.
- Решавање проблема предузећа у реструктурирању и губиташа захтева ММФ јер су они највећа штета за економију - каже Стојановић.
Стојиљковић додаје да не би требало занемарити притисак синдиката и издваја проблеме у овој области:
- Нема стварне воље да се разговара са синдикатима о условима рада, а ни воље да се социјални дијалог уведе у институције. Ми имамо само обећања и сужавање законодавног оквира.

7. Уставне промене

У свом говору када је преузимао председничку дужност Вучић је најавио промену Устава, на шта се Србија обавезала Акционим планом за поглавље 23. То ће у првом реду бити посао Владе јер би ова институција требало да покрене дебату о промени Устава.
- Предстоје нам и уставне промене и реформа политичког система - каже Стојиљковић.
То у пракси значи да ће бити речи о преамбули Устава која се односи на Косово, смањењу броја посланика, али и о избору судија и тужилаца који се више неће бирати у Скупштини.

8. Повећање плата и пензија

Вучић је завршавајући премијерски мандат, рекао да би повећање плата и пензија требало да се деси до краја године. Ово је посао који је оставио у аманет свом наследнику. Посланица немачке Левице Севим Дагделен упозорила је јуче да Европска унија жели да Србију натера да призна независност лажне државе Косово, али и да је увуче у "хладни рат" са Русијом. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Десет одсто веће плате у јавном сектору до краја године
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА