Најновије

ИЗБОР ПРЕМИЈЕРА: Ана је најближа, а могућа и "бомба"

Председник Александар Вучић данас ће у 18 сати објавити коме ће доделити мандат за састав нове владе, а до тог тренутка име будућег премијера неће откривати чак ни најближим сарадницима.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Према информацијама, људи из најближег премијеровог окружења очекују да Вучић данас по подне у Председништву изговори име Ане Брнабић.
Вучић је сарадницима засад само поручио да ће мандат дати кандидату за кога је уверен да је најбоље решење и који се најбоље уклапа у профил премијера какав је по његовом мишљењу потребан Србији и да, приликом доношења одлуке није водио рачуна о реакцијама странке, коалиционих партнера, нити јавности. Meђутим, лидер напредњака није потпуно отписао Ивицу Дачића, који се досад најчешће помињао као нови шеф владе.
Извори, ипак, не искључују изненађења, па чак ни могућност да нови премијер буде неко чије се име досад уопште није појављивало у медијским спекулацијама.
У случају да Дачићу измакне фотеља, немири у СПС могли би да буду утишани већим учешћем њихових кадрова у извршној власти, али и функцијама у јавним предузећима. Спекулише се да би ново лице у Немањиној ускоро могао да буде функционер социјалиста Бранко Ружић, који би у будућој расподели задужења добио екологију. Он би највероватније био министар без портфеља, како се не би уводио нови ресор и улазило у процедуру измене закона о министарствима и Влади.
То је отприлике и максимум који социјалисти могу да очекују, јер би у том случају Дачићу остао ресор дипломатије, а Александру Антићу енергетика. У Влади ће вероватно остати и Славица Ђукић Дејановић, али још није познато да ли ће се вратити у Министарство здравља, уместо Златибора Лончара, или остати задужена за популациону политику, као министар без портфеља.
Извесно је и да будући мандатар неће имати много времена да састави владу, јер се очекује да нови министри заклетву у Народној скупштини положе највероватније 22. јуна, како би дан касније имали неку врсту промоције на свечаности поводом инаугурације председника државе.
У врху СНС увелико се прича и да би мандат будућег премијера могао бити орочен само до пролећа наредне године, када би заједно са београдским могли бити расписани и ванредни парламентарни избори.

Расправа

Према незваничним информацијама, председница парламента Маја Гојковић требало би да закаже ванредну седницу, на којој ће се бирати влада, за среду, 21. јун. Ако не буде промене Закона о министарствима, расправа би могла да буде брзо окончана, а министри би заклетву могли да положе већ сутрадан, 22. јуна. Које су прве ставке којима ће морати да се позабави Вучићев наследник погледајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Све је спремно за жену премијера- Вучић за викенд даје Ани Брнабић да води Србију?!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА