Најновије

ХРВАТ ПОКУШАО ДА ИЗВОЗА РУСЕ, УЗЕЛИ МУ ДЕО МЕРКАТОРА: Путинови банкари плене имовину по "лијепој њиховој"!

Ако је неко мислио да ће Руси покуњено гледати како их хрватска влада покушава превеслати, преварио се. Јасно је то из акција које проводе око Агрокорове имовине у Србији, где су Руси блокирали располагање имовином Агрокорових предузећа Фриком и Дијамант.

Анте Рамљак покушао да превари руску Сбербанку па надрљао (Фото: Јутјуб)

Руси сада су у Словенији почели да заплењују Меркаторове деонице којима је Ивица Тодорић лично гарантовао за кредит.
Анте Рамљак одбио је у априлу захтев руских банака да њихових 100 милиона евра кредита уговорених уочи Леx Агрокора такође добију првенство у наплати као услов даљњег финансирања. 
Касније нико није хтео дати новац без те врсте осигурања, односно без признавања статуса приоритетног потраживача, па је Рамљак другим кредиторима дао управо оно што је на почетку Русима одбио. Сада на ту врсту уцене најнормалније пристаје, а такозвани рол-уп модел понудио је америчком лешинарском фонду који држи Агрокорове обвезнице, западним банкама и руским банкама, али тек у одређеном износу. 
У руском случају тај део је смешно мален у односу на њихове послове у Агрокору.
Руској Сбербанци и ВТБ, који су Тодорићу дали зајам од 1,4 милијарде евра, Рамљак је понудио 170 милиона евра према рол-уп моделу. 
Једноставније речено, Руси су могли осигурати тек десетак одсто свог старог пласмана, док ће у исто време амерички стрвинарски фонд покрити сва своја улагања и зарадити невероватних шездесетак одсто на куповини обвезница у време највеће панике. 
Није проблем у томе што ће неко од кредитора зарадити, него у томе што је зарада омогућена само некима, и то у владином аранжману у којем ће други много изгубити, што неминовно води до судских тужби против Хрватске.
Пленковићев сусрет с руским банкарима није донео никакав помак, иако је и Загреб у Санкт Петербург почетком јуна покушао смекшати руске банкаре. 
О успеху те владине операције довољно говори то што су одмах после тога руске банке почеле блокирати имовину у Србији, тражећи судску забрану располагања некретнинама. 
У Хрватској је Трговачки суд у Загребу одбио захтев Сбербанке да се Агрокору забрани рол-ап модел, сматрајући да је то противно законима Хрватске.
Лекс Агрокор нема никакву вредност изван Хрватске, а како није постигнут договор с владом у Загребу, Руси су сада Рамљаку испред носа запленили готово 20 одсто деоница Меркатора које су биле у власништву Тодорићеве холандске компаније "Агрокор БВ", најављујући њихову продају. 
Руси који су се последњи укрцали у Тодорићев воз, који је јурио према провалији, очигледно не желе испасти баш највећи лузери у причи око Агрокора.
И без обзира на то што у Агрокору тврде да овај догађај не утиче на њихову контролу над Меркатором, чињеница је да се черупање имовине посрнулог концерна наставља ван контроле владе и њеног повереника. Ивицу Тодорића требало би да брине и могућност да му се Руси дословно појаве на вратима, јер је и половином Кулмерових двора такође гарантовао за кредит Сбербанке. 
Колинда ће можда "испалити" Вучића за инаугурацију, а разлог је (не)очекиван? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико износи дуг Агрокора? - Анте Рамљак 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА