Најновије

ВУЧИЋ: Брнабић ће се борити свим срцем

Председник Србије Александар Вучић синоћ је причао о неочекиваној кризи у власти након што је Ана Брнабић постала мандатар, о предстојећој инаугурацији, најављеној промени Устава, Косову, убрзаном уласку земаља региона у НАТО.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да верује да ће се мандатарка за састав Владе Ана Брнабић борити свим срцем, да ће имати пуно проблема, али да ће је он подржати и као председник Србије и као председник странке.
"Ана је способна, вредна, и верујем да ће да се бори свим срцем, верујем да ће имати пуно проблема", каже Вучић.
"Данас Србија изгледа много другачије у сваком погледу", рекао је председник Србије Александар Вучић за РТС. Додао је да будућем председнику Владе оставља пуну касу.
Вучић је рекао да је поносан на резултате док је био премијер. Навео је да су људи видели да рад доноси резултате.
Додао је да је Србија 2014. године била пред банкротством због мера из 2008. и 2009. године. Подсетио је на Закон о раду, фискалну консолидацију и на разговоре са Албанцима и Бриселски дијалог.
Рекао је да Албанци данас не желе да спроведу Бриселски споразум "а ми се позивамо на њега".
Говорећи о ономе што сматра науспесима, Вучић је рекао да му је тешко то што није завршен КЦ Ниш јер је на свакој седници Владе питао за то и добијао је различите информације.
Рекао је и да је његов лични неуспех то што није довољно чврсто стао иза градоначелника Београда Синише Малог и што није успео да га "одбрани".
"Лични неуспех који себи не могу да да опртостим је што нисам чврсто и снажно стао иза градоначелника Београда Синише Малог. Нисам успео да га одбраним и он неће бити градоначелник Беоргада", рекао је Вучић гостујући на РТС.
Упитан да ли ће Мали бити шеф кабинета Ане Брнабић, Вучић је рекао да не зна и да је то "њихова ствар".
"Мислите да Синиша Мали треба да буде најсрећији човек на свету што ће да буде шеф кабинета Ане Брнабић, а не градоначелник?", рекао је Вучић.
Он је назначио да Малог сматра најбољим градоначелником Београда у последњих 30 година.
"Погледајте колико се ради у Београду, оно што у Београдској хроници називате невољама и проблемима... Пошто људи морају мало да успоре и да сачекају, јер се ради и гради. Слушао сам најстрашније приче о фонтани, једној од десет најлепших фоната у Европи, како се прелива вода. Знате, вода мора да се прелива, некад сензори искључе фонтану због ветра. Али не можете то неписменим људима да објасните", рекао је Вучић.
Он је додао да не види ниједан неуспех Синише Малог.
"Ја разумем да ви то морате да кажете да бисте се додворили онима, мрзитељима који мисле да је довољно да некога мрзе и да су тиме све постигли. Ако вам је неуспех то што је дуг Београда који је био 1,2 милијарде евра оборен на 650 милиона евра, онда вам честитам", рекао је Вучић и додао да би волео да чује којем је то градоначелнику то пошло за руком у тако кратком периоду.
Мали је, додао је, испао "колатерална штета" напада којима је прави циљ био он, а не Мали.
"Нисам имао времена и храбрости да се борим против много новца који је ушао из иностранства да би срушили мене, а не Синишу Малог. Моја је грешка и кривица и надам се да ћу некад моћу да се са тим изборим", рекао је Вучић.
Он је упитао и када се то уређивало 150 фасада и у чије време се толико хотела и објеката градило, као данас.

Због чега је Вучић изабрао Ану Брнабић за мандатара?

"Она је добар човек, она је неко ко зна како тешко ствари у управи функционишу. Помоћи ћу јој на сваки могући начин. Она је способна и вредна жена", рекао је Вучић.
Вучић је испричао како су гласали на страначком одбору, када је у питању избор Ане Брнабић на место премијера:
"Ја сам из свештеничке породице, мени је ово тешко", рекао је један члан СНС-а на страначком одбору, где је, рекао је Вучић, 6 чланова било за избор Ане Брнабиће, а троје није гласало за њен избор.
"Рекао сам Драгану Марковићу да се не слажем са његовим изјавама о Ани Брнабић. Молим га да свој став промени", рекао је Вучић и додао:" Али, Ана зна какве је суштинске промене СНС унео у Србију."
На питање да ли је знао да ће јој поверити мандат онда када је поклонио књигу на последњој седници Владе коју је водио као премијер, он каже:
"То је и тада била моја жеља али нисам знао да ли ћу имати снаге да то предложим, а камоли да ли ће то да прође".
На питање, чега се плашио, каже: "Одговора СНС."
"Разумео сам њихову бојазан за мој рејтинг и рејтинг странке и као и како ће то прихватити традиционална Србија".
На питање да ли су њихови разлози били дискриминаторски и у стилу као што говори Драган Марковић Палма, Вучић каже да су многи говорили горе од њега, Вук Јеремић и Велимир Илић.
"Један од њих је рекао: Како би мој деда Солунац на то реаговао? А кад га погледате јасно вам је да је далеко од тога... Други је изнео најгоре могуће коментаре, најбруталније увреде", рекао је он.
Као је додао, Палми је већ рекао шта мисли и да се нада да ће променити став.
"Рекао ми је и Марјан Ристичевић да неће бити за геј параду, а ја сам му рекао да ни мене тамо неће видети, да то није мој свет, али да је наша жеља да свако има право на слободу окупљања", рекао је Вуичић.
Председник Александар Вучић истакао је вечерас да је важно да Ана Брнабић има стабилну већину у Скупштини.
Можемо и да имамо 170 гласова, можда би је подржали и Чанак и Јовановић и још неко. Али, то не значи да би они сутра подржали и законе“, објаснио је он.
"Важно је да мандатар и влада имају стабилну већину, а не 'краткорочну подршку“'", нагласио је он.

Очување финансијске дисциплине и раст БДП задаци за Брнабић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да су очување финансијске дисциплине и раст бруто друштвеног производа (БДП) изузетно важни задаци за будућу премијерку Ану Бранабић.
Он је за РТС рекао и да је привођење крају седме ревизије арнжамана са Међународним монетраним фондом такође један од важних задатака за Брнабић.
Додао је и да ће јој у томе помоћи министар финасија Душан Вујовић.
"Вујовић остаје министар финансија, разговарао сам о томе и са Бранабић", рекао је Вучић.

СНС је страховито снажна машинерија

Указао је и да су људи у СНС направили странку која је најснажнија од оснивања вишестраначког система у Србији.
"То је страховито снажна машинерија али мора да се разуме да не можемо и не треба да радимо сами", рекао је Вучић.

Вучић: Моје је да поштујем парламент и народ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да Србија има јасну политику и никад виши степен независности политике, због чега је у свету поштују, а кад је реч о НАТО - да је на њему само да поштује оно што је одлука парламента и грађана.
У интервјуу за РТС на питање да ли му се чини да Запад инсистира на политици "више НАТО, мање ЕУ", Вучић каже да није наше да то анализирамо, али да они то раде из разумљивих, безбедносних и политичких разлога.
"Они имају своје противнике - Русе и зато су то радили са неким државама у региону. Ми имамо јасну политику и никад виши степен независности политике и зато то људи у свету поштују и долазе јер знају да Србији нико не може да наређује", рекао је Вуцичх.
"Нико не може да јој каже - узми ово или оно оружје", додао је он, подсетивши да је то рекао америчком функционеру Брајану Хојт Јиу на конференцији за новинаре у Београду.
И Путину сам рекао да смо на путу ка ЕУ, додао је Вучић.
"Поносим се тиме. То (војну неутралност) је установио парламент и народ и моје је да то поштујем. Немам зашто да замуцкујем или да се гризем за усну", рекао је он.

Нисмо спремни за уставне промене...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се плаши да нисмо спремни за уставне промене.
"Не би требало да се улази у процес промене Устава ако нисмо у стању да се договоримо како тај акт треба да изгледа у наредних 30 или 50 година", рекао је Вучић за РТС и додао да ће дати све од себе да отвори разговоре о томе.
"Неће ме сломити тежина посла, борићу се за то, за отворене разговоре, као и око Косова и Метохије, да видимо шта је реалност, који су циљеви", рекао је Вучић.
На питање да ли смо у стању да се договоримо, председник је одговорио:
"Плашим се да нисмо".
"Треба да отворимо разговоре и по том и по другим питањима. Плашим се да не можемо и плашим се да неки виде само да један дан буду у власти, а не разумеју шта је одговорност", рекао је и поновио:
"Нећу да инсистирам на нечему, ако не можемо да направимо договор", рекао је Вучић.
Истакао је и да ће уставне промене, ако их и буде, ићи, поред осталог, ка томе да се председник убудуће бира у парламенту, а не на непосредним изборима.
Рекао је и да нема жељу да се повећавају овлашћења председника Републике. 

Вучић: Бићу још неко време на челу странке, моји знају до када

Ионако сам им рекао да се не брину, да ћу им оставити оне за које мисле да ће моћи да победе, али неће моћи да их победе", рекао је Вучић.
На питање да ли ће Небојша Стефановић да се у наредном периоду највише бави странком, Вучић је рекао да он то чини, али не у толикој мери, јер је задужен за Градски одбор СНС.
"Странком се највише баве Дарко Глишић и потпредседници странке. Ту су Марко Ђурић, Марија Обрадовић, Милош Вучевић, Миленко Јованов. Они се баве странком", рекао је Вучић.

Косово

"Која год већина била у Приштини, нећемо бити нарочитио срећни, али дијалог мора бити настављен, због опстанка и безбедности Срба", истакао је вечерас српски председник Александар Вучић.
Он је у интервјуу за РТС изразио забринутост да ће се и у будућности Београд позивати на Бриселски споразум, а Албанци одбијати да га примењују.
Упитан да ли ће Ана Брнабић учествовати у дијалогу или ће због победе Рамуша Харадинаја дијалог бити премештен на председнички ниво, казао је да мандатарка "недовољно познаје тај терен".
"Потребно је много година искуства. Марко Ђурић би да се склони одатле, а постоји свега три, до четири човека који су ушли у финесе разговора, па сам га замолио да још остане. Морате да знате милион детаља, као на испиту да учите три месеца“", нагласио је Вучић.
Рекао је да је забринут због унутрашње политичке ситуације у Приштини и да не зна која ће већина бити.
Указао је да се показало да Српска Листа може да добије и шест одсто, додајући да се све више српске деце рађа на Косову и Метохији.
Вучић је изразио захвалност због става турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у вези „Велике Албаније“.
„Веома сам захвалан због таквих изјава турском председнику. Почетком јула идем на велику конференцију у Турску, где ћу се сусрести с њим и са руским председником Владимиром Путином. Важно је да имамо добре односе са Турском“, казао је он.
Вучић је рекао да ће после тога Ердоган допутовати у Београд са, како је турски председник најавио, два пуна авиона бизнисмена из његове земље.
Вучић је подвукао да је за стабилност на Балкану веома важно када имате добре односе са Турском и Русијом.

Вучић: Без приватизације клубова нема здравог система

Председник Србије Александар Вучић оценио је  да без приватизације у спорту неће бити здравог система, те позвао управе клубова у Србији да изнесу планове за будућност, као и да ли ће ући у приватизацију 2020.
Вучић је, гостујући у емисији „Око“, казао да је држава много помогла кошаркашким клубовима Црвена Звезда и Партизан, али и другим клубовима.
Изразио је захвалност Пековићу и Човићу што су рекли да су добијали новац од државе, а Пековићу што је давао своје паре, док су се многи бусали у прса, а нису дали новац.
"„Нико није желео да слуша о неопходности приватизације у спорту. Док се не изврши приватизације неће бити здравог система“", нагласио је он.
Вучић је уверен да би онај ко би купио спортске клубове знао како да наплаћује карте.
Син му је, како је казао, пренео како на стадиону у Шведској публика може да бира чај и кафу, те ако би неки приватник преузео клубове то сигурно унео.
Људи би тада могли да доводе децу у стадионе, хале, моћи да уживају“, нагласио је Вучић додајући да то може да донесе само приватизација, а да сваки другачији систем, какав год био, значи условно рекетирање државе.
Он је казао да је поносан што је држава помагала клубове и да ће то чинити и идуће године, а управе је замолио да имају у виду да је држава много дала, и да треба да реше нешто за 2019. , као и кажу хоћемо ли 2020. ући у приватизацију.
С тим у вези је нагласио да се обраћа свим клубовима у Србији.
Подсетио је да је влада „купила“ Фајнал фор у кошарци, који ће се идуће године одржати у Београду.
"Немојте да неко сања да то само долази од себе. Купујемо све да дође у Београд", да привучемо туристе“, рекао је Вучић.

Вучић: Да прескочимо неки рат, било би нас 16 милиона

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија жели мир и стабилност, да не желимо никога да нападнемо али да како би имали тај мир морамо да имамо чврсту и снажну војску.
Вучић је гостујући на РТС рекао да морамо да будемо спремни уколико будемо нападнути, али и поручио да би могли да "нешто прескочимо" и проценио да би Срба било 16 милиона да нису изгинули у свим ратовима од 1912. године, где смо углавном били жртве и углавном нападани.
"Да би имали мир морамо да имамо чврсту војску", рекао је Вучић и навео да зна када мигови долазе, али и подвукао да када имате такву војну авијацију, против ваздушну одбрану, тенкове, Милоше, Лазаре... најбоље опремељени војници, способни да издрже сваки удар... онда сте моћни и снажни.
Како је рекао, треба нам јака, снажна војска, не да би некога нападали, него да и најснажнији знају "на кога би ударили...".

 Брнабић никада није била ничија марионета

"Брнабић никада није била ничија марионета, има свој мозак,...она своје људе бира за свој кабинет", рекао је Вучић за Радио телевизију Србије.
Он је напоменуо и да ће Брнабић "имати владу која ће да показује добре резултате" и да је "њено право да казе шта прихвата или не, али неће моћи да доноси одлуке без политичких странака".
Према његовим речима, политичке странке су основа политичког живота и демократије.
Оценио је и да напади на Бранабић представљау нападе на њега и Српску напредну странку.
"Важно је да имате већину. Моја политика је политика обједињавања оних који су за Србију а жеља је да СПС, ПУПС, Једиснствена Србија и Покрет социјалиста, Савез војвођанских Мађара буду снажнији", рекао је он.

Вучић: Са Пенсом 17. јула

Председник Србије Александар Вучић сусрешће се 17. јула у Вашингтону са потпредседником Сједињених Држава Мајком Пенсом.
"То је веома важна посета и мислим да ћемо имати добре резултате у оквиру билатералних односа", рекао је Вучић за РТС.
На питање да ли је Брајан Хојт ЈИ, функционер Стејт департмента, гласник нове администрације или старе, Вучић каже:
"Ја нисам тако добар аналитичар као неке ваше колеге. Хојт ЈИ је предатавник америчке државе док се не каже другачије. Тачка."
На опаску новинара да Обрад Кесић, аналитичар, каже да је ЈИ видео председника САД Трампа само на ТВ, Вучић одговара:
"За разлику од Кесића, који га виђа сваки дан..?".
"Ја сам председник Србије, не могу да се играм са овом земљом.
Ји има јасну функцију, нико га није склонио, представаља админстрацију, ако буде неко други разговараћемо...", рекао је он.

Вучић: У Београду 23. јуна лидери региона и бројни светски званичници

- Председник Србије Александр Вучић најавио је да ће на његову инагурацију, 23. јуна у Београду, доћи лидери региона укључујући и хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић, али и бројни државници из света.
Он је за Радио телевизију Србије рекао и да је веома важно што у Београд долази хрватска председница додавши да ће на ингурацији бити присустни и три члана председништва БИХ као и председници Црне Горе и Македоније.
Према његовим речима, биће присустан и словеначки председник као и високи званичници Русије, Мађарске, Руминије, Бугарске, Италије, Грчке, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Белорусије, Аустрије.
Најавио је и да немачка канцеларка Анегела Маркел и председник Немачке Валтер Штајнмајер, као личног изасланика у Београд шаљу бившег канцелара Герхарда Шредера.
Вучић је рекао да је долазак Шредера у Београд велика част за њега лично и за Србију.
"Готово је невероватно какво поштовање добијамо од целог света и мислим да је то велики дан за Србију јер се тиме показује како се рад и труд исплати".
Вучић је најавио да ће инаугурацији присуствовати бивши председници државе Милан Милутиновић и Зоран Лилић, да очекује да ће доћи Борислав Јовић, а да је Војислав Коштуница спречен.
Он је рекао и да ће у јулу у Турској разговарати с турским председником Реџепом Таипом Ердоганом, после чега ће уследити узвратна посета Београду.
Вучић је рекао да ће у Турској учествовати на међународном скупу и да ће потом Ердоган доћи у Београд с делегацијом привредника те земље.
Он је рекао и да ће у Србији доћи "два авиона" турских привредника истаквши да је сарадња Србије с Турском веома значајна и због бројних инвеститора у Србији, али и очувања стабилности у региону.
Вучић је рекао да очекује да ће у Турској разговарати и са руским председником Владимиром Путином.

Вучић: Морамо наставити бриселски дијалог због безбедности Срба на Косову

Председник Србије Александар Вучић заложио се  за наставак бриселског дијалога због безбедности Срба на Косову и Метохији, изразивши забринутост за Србе због дешавања око формирања нове Владе после избора на Косову.
"Плашим се да ћемо се ми позивати на бриселски дијалог, а да ће Албанци избегавати", рекао је Вучић за РТС.
Он је додао да је "забринут због унутрашње политичке ситуације у Приштини", али да се дијалог мора наставити због безбедности Србије.
Вучић је додао да кандидаткиња за премијера Србије Ана Брнабић недовољно познаје тај терен и да су за то потребне године искуства.
Он је додао да директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић жели да се "склони са позиције, али да ће га молити да остане у бриселским разговорима јер "он познаје све финесе".

Инвестиције за раст БДП

Председник Србије Александар Вучић изјавио је синоћ, говорећи о учешћу инвестиција у БДП, да у Србију стижу компаније попут стижу Кромбершубер, Икеа, Лидл, да је ту и Леони у Нишу и друге фирме и да све то утиче и на смањење сиве економије, што опет утиче на пуњење буџета.
Вучић је за РТС рекао да смо у последњих пет година изградили више аутопутева него икада до сада, али и навео да је, на пример, учињена грешка када је појединим српским компанијама дато да раде део пута код Бујановца.
Он је рекао да Зоран Бабић на челу Коридора вредно ради, као и да је уплаћено пет милиона евра како би се послови даље наставили.
Прецизирао је да се ради на свим деоницама аутопутева и подвукао да ће деоница Коридора 11 од Обреновца до Сурчина бити готова до 2018. године.
Према његовим речима, од кључог је значаја изградња обилазнице око Београда.
Председник је економски напредак и фискалну и финансијску стабилност земље илустровао и чињеницом да је некада за аеродром нуђено око 50 милиона евра, а да сада очекује да та цифра буде и седам, осам пута виша. "За 10 дана крај случаја Савамала". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: У јуну и јулу стижу нове кинеске компаније у Србију
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА