Најновије

Захарова: САД повећавају војно присуство на југу Сирије (ВИДЕО)

САД повећавају своје војно присуство на југу Сирије и на тај начин крше норме међународног права, изјавила је званична представница руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Захарова (Фото: РИА)

Како је рекла, Русија је у недоумици због чега је Америка у базу коалиције за борбу против тероризма пребацила преносне ракетно-артиљеријске системе „Химарс“, као и додатни контингент америчких војника.
Према њеним речима, они се тренутно налазе на 70 километара североисточно од града Танфа.
„Реч је о активном повећању војног присуства САД у сувереним деловима Сирије, што представља директно кршење међународног права“, истакла је Захарова.
Истовремено, Русија од САД захтева да спроведе детаљну истрагу инцидента када је оборен сиријски авион Су-22, наводи Захарова.
„Русија на такве акције гледа као на грубо кршење међународног права, суверенитета и територијалног интегритета Сирије, као и непоштовање повеље УН. Захтевамо хитну и детаљну истрагу инцидента како би се предузеле све неопходне мере да се такве ситуације више не понове“, додала је она.
Будући да је за време обарања сиријског авиона на сиријском небу било и неколико руских авиона, Москва такав потез Вашингтона гледа као на свесно кршење својих обавеза када је реч о споразуму о осигуравању безбедности летова у војним операцијама у Сирији, који су Русија и САД потписале још у октобру 2015.
За руске пилоте гуске изнад Балтика опасније од НАТО ловаца. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин и Захарова држе говор у Бриселу да се Косово врати Србији
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА