Најновије

РОГОЗИН, ЈИ, ОРБАН, КОЛИНДА, БАКИР... Ево шта су поручили гости из иностранства (ВИДЕО)

Изасланици великих сила и политички лидери бившег СФРЈ-а доживели су овај неуобичајени скуп на свој начин.

Александар и Тамара Вучић дочекују госте (Фото: ЈуТјуб)

Готово сви актери регионалних питања сусрели су се данас на свечаности поводом инаугурације Александра Вучића.

Рогозин: Русија у сваком случају подржава Србију

Потпредседник Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је вечерас, током свечаности поводом инаугурације српског председника Александра Вучића, да Русија у сваком случају подржава Србију. - Ми смо традиционални пријатељи, односи наших земаља су пријатељски, рекао је Рогозин за РТС. Рогозин је, упитан да ли је са председником Вучићем разговарао и о санкцијама које је ЕУ продужила Русији, рекао да званична Москва зна да би српски народ требало да направи добар избор у својој политици у, како је рекао, врло компликованој политичкој ситуацији на Балкану у овом тренутку. - У сваком случају Русија подржава Србију, поручио је Рогозин. Иначе, потпредседник Руске Федерације био је јутрос први саговорник са којим се Вучић састао билатерално.

Орбан: Вучићу не требају савети

Мађарски премијер Виктор Орбан, који присуствује свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића, изјавио је вечерас да Вучићу нису потребни савети. - Данас нећемо причати о послу, дошао сам да честитам, овде нисам да радим, већ да изразим поштовање мађарског народа и моје лично поштовање председнику, истакао је премијер Мађарске. Одговарајући на питање који би савет дао Вучићу за даљи рад, Орбан је за РТС рекао да "Вучићу не требају савети". Орбан је навео да је са Вучићем раније данас разговарао неформално и да га је упознао са оним о чему се разговарало на самиту европских лидера у Бриселу. Према његовим речима, на самиту је било речи о мигрантским питањима што је, важно и за Србија и за Мађарску.

Китаровић: Желим да овај дан буде прекретница у односима

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је вечерас на свечаности, поводом инаугурације српског председника Александра Вучића, да је у Београд дошла са великом радошћу и надом, као и да жели да овај дан буде прекретница и нови корак у односима Хрватске и Србије. Упитана да ли и она, као и председник Србије Вучић, очекује да ће односи две државе бити нормализовани до краја ове године, Китаровић је казала: -Сматрам да је господин Вучић веома предузимљив човек, а сама сам такође особа која воли да у свом раду остварује резултате. Искреним и отвореним дијалогом можемо постићи пуно. Китаровић је истакла да се не треба заваравати, да ће на том путу бити пуно препрека, а можда чак, како је рекла, и спотицања, али да оно што је веома битно је да код Вучића постоји добра воља, што је и случај, како је рекла, с њене стране. - Честитала сам му и искрено пожелела остваривање напретка у односима две државе и два народа, навела је Китаровић, која је током руковања приликом доласка на пријем, Вучићевој супрузи Тамари уручила поклон упакован у црвену кутијицу. Према писању Информера, у питању је овални привезак са Богородицом, са урезаним симболима Хрватске и натписом "Да живот имају". Иначе, ово је први боравак Грабар Китаровић у Београду као хрватске председнице. Раније она је са Вучићем, док је био премијер, посетила Хрвате у Војводини. По доласку у Београд, Китаровић је имала и билатерални сусрет са Вучићем.

Хојт Ји: Доста простора за још бољу сарадњу

Званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји изјавио је вечерас у Београду да постоји доста простора за унапређење односа Србије и САД и да две земље постану још бољи партнери. "Драго ми је што сам овде", на српском језику је рекао Ји за РТС на питање какви су му утисци са инаугурације председника Србије Александра Вучића. - Ово је важaн догађај и велика ми је част што сам овде. Представљам председника Доналда Трампа. Драго ми је што могу да честитам Вучићу и што имам прилику да се упознам са њим и његовим кабинетом, рекао је Ји. Он је додао да је у Београду разговарао о томе како да две земље постану још бољи партнери, како да сарађују и како да САД помогну Србији и региону да буду још стабилнији и просперитетнији. - Веома су добре перспективе за још бољу сарадњу, како економску и трговинску. Желимо да помогнемо Србији како би се побољшало пословно окружење, да буде још више страних инвестиција, капитала, што ће донети нова радна места, додао је он. Ји је подсетио да већ постоји велико интересовање америчких компанија, да има и америчких инвестиција. - Има простора за јачање односа у области безбедности и одбране, рекао је он, подсетивши да Гарда Охаја већ низ година сарађује са српском војском, као и да се одржавају заједничке војне вежбе са још девет земаља.

Хан: Под вођством Вучића Србија наставља успешни пут

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је вечерас уверење да ће под вођством председника Србије Александра Вучића Србија наставити да се креће успешним путем на пољу европских интеграција. Хан, који присуствује свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића, нагласио је и да Србија има одлучујући утицај на развој читавог региона. - Очекујем да Србија настави успешним путем, којим је ишла последњих година, побољшања у области економије, али и да побољша све што је везано за основе, да се још више прилагоди европским стандардима и то је најбољи начин да се иде напред што се тиче европске перспективе Србије. Очекујем и уверен сам да ће под вођством председника Вучића, то бити главни фокус ове земље, рекао је Хан за РТС . Упитан на који начин Вучић може да "убрза ствари", Хан је рекао да Вучић сада као председник "све надгледа". - У међувремену је направио изврсне односе широм Европе и шире. То је важно за добре односе између политичких лидера, али и у домену привреде како би се искористило за привлачење инвестиција у Србији, што је важно за перспективу не само земље, већ и региона. Србија је одлучујућа за развој читавог региона, закључио је Хан.

Керн: Желимо да Србија што пре уђе у ЕУ

Аустријски канцелар Кристијан Керн оценио је вечерас да је Србија остварила фантастичан успех, а да је Аустрија мотивисана и жели да Србија уђе у ЕУ што пре. Он је у изјави за РТС за време инаугурације председника Србије Александра Вучића посебно истакао његово лидерство и то што је започео читав низ реформи. - Ми се дивимо Србији, мотивисани смо и желимо да Србија уђе у ЕУ што је пре могуће. Александар Вучић је започео читав низ реформи, а регион је знатно мирнији него пре неколико деценија. Србија је на добром путу. Упитан шта је рекао Вучићу када је изабаран за председника Србије, он каже да је то био добар дан Србију, за цео регион, за Аустрију.

Бакир: Решили смо питање границе

А шта је поручио Бакир Изетбеговић, погледајте на снимку: А шта је у свом говору пред бројним званицама поручио председник Вучић, сазнајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА