Најновије

КАКО ЈЕ РАЗОРЕН РАЗАРАЧ: УСС Фицџералд умало потонуо, вода куљала у кабине, а филипински брод није ни осетио судар! (ВИДЕО)

Неко је будно требао да пази и посматра шта се догађа на прамцу, крми и на бочним странама брода, моћног разарача УСС Фицџералда, а потом да извештава командни мост о променама. Но, то се није догодило, и око 1:30 ујутро прошле суботе, недалеко од јапанске обале и јужно од Токија, моћни се разарач сударио с 220 метара дугим филипинским трговачким бродом АЦX Кристал, који се приближавао натоварен с више од хиљаду контејнера.

Разорени разарач Фицџералд (фото: Јутјуб принтскрин)

Стручњаци за радарску контролу, и на мосту и у информационом центру испод палубе, морали су да примете огромни контејнерски брод на својим екранима како се лагано приближава. Према стандардном протоколу, посада је требало да пробуди капетана америчког разарача, Брyса Бенсона, како би осигурао сигуран пролаз пуно пре него што бродови уопште дођу у опасност од судара, пише Њујорк тајмс.
Међутим, ништа се од тога није догодило и истражитељи су потпуно збуњени. Фицџералдово рутинско путовање по идеалном времену у познатим водама завршило је једном од смртоноснијих поморских несрећа последњих година. Седам америчких морнара у том судару је изгубило животе. И док истражитељи покушавају да докуче како је дошло до несхватљивог судара, још многе мистерије је потребно решити. Осим што треба пронаћи одговор на питање шта се догађало с посадом, забележени смер кретања трговачког брода АЦX Кристал сугерише могућност да нико од посаде није био будан или барем свестан околине. Уместо да угасе моторе, процене штету и покушају помоћи другом броду, Кристал је одмах наставио својим курсом, пловећи према луци у Токију, али након пола сата се изненада окренуо за 180° и вратио се на место судара, као да је посада тек тад одједном схватила шта се догодило.
Истражитељи су целе прошле недеље процењивали штету, прегледавали записе, како оне бродске, тако и оне електронске, те разговарали с члановима посаде. Посада Фицџералда добила је строге наредбе да ни са ким не разговара о ономе што се те ноћи догодило, али један је морнар, којег је Њујорк тајмс контактирао преко друштвених мрежа, кратко, али значајно рекао: "Све што могу рећи је да неко није пазио."

Али, чак и да је комплетна посада АЦX Кристала спавала, са Фицџералдом је лакше маневрисати и стручњаци се слажу да би они требало да понесу већи део кривице. "Ово је једна од оних ствари око којих је америчка морнарица брутално искрена. Ако је посада Фицџералда нешто погрешила, ми ћемо то открити и биће последица", рекао је Брајан Мекграт, заповедник једног америчког разарача на Атлантику од 2004. до 2006. 
Оба се брода сад налазе јужно од Токија, 9.000 тона тежак и милијарду и по долара вредан Фицџералд у морнаричкој бази Јокосука, а 29.000 тона тежак Кристал у луци Јокохама. На десној страни брода Фицџгералд налази се удубљење на месту на ком је Кристал директно ударио у брод, при чему је повредио капетана Бенсона. Морнари су морали савијати врата његове кабине да би га ослободили и пружили му помоћ.
И док је море надирало, око 116 чланова посаде спавало је у већ поплављеним кабинама, просторија с радио везом била је оштећена, а већина опреме за комуникацију уништена. Морнари су се чак сат времена борили с поплавом пре него што су послали позив у помоћ. Седморо страдалих открили су рониоци у поплављеним просторијама које су накнадно морали да затворе како море не би допрло до других делова брода и узроковало потонуће. Постоје многи знакови да нитко на Фицџералду није видео никакво упозорење нити је био свестан све извеснијег судара што доказује чињеница да је капетан био у својој кабини и није се огласио аларм који би требало да истера морнаре из њихових соба. 
Још мање се зна шта се догађало на броду Кристал који је пловио под филипинском заставом превозећи терет из Нагоје за Токио. Брод је пуно мање оштећен од Фицџералда. Дарел Вилсон, портпарол корпорације Даиничи-Инвест у чијем је власништву Кристал, изразио је саучешће породицама, али није хтео да коментарише околности судара. Стручњак за информацијску безбедност, Стефан Воткинс, рекао је да по свим параметрима курс Кристала изгледа као да је аутоматски управљан док је посада спавала. "По свему судећи бродом је управљао рачунар", рекао је. Чињеница да се брод након пола сата окренуо и променио курс указује на то да је капетан или неко од посаде преузео контролу од аутопилота. Након што су се вратили на место догађаја, позвана је помоћ.
Истрага ће показати шта се заправо догодило, а морнари ветерани, који су се укључили у онлајн расправе о овој теми, кажу да је цела ситуација сасвим невероватна и необјашњива те да ни спавање посаде Кристала не може обаснити како Фицџералд није успео да избегне судар.
"Ово изгледа страшно. Имате три извиднице и радар. Тај брод заиста може убрзати и маневрисати. Ово не значи да су они узроковали судар, али њихова је грешка што га нису избегли", написао је у коментару испод видеа на Јутјубу Гери Е. Мајер, власник технолошке компаније и бивши члан америчке морнарице.
Породице седморице морнара још чекају њихова тела која се налазе на обдукцији. Истражитељи ништа не желе да препусте случају па планирање погреба још није могуће.

Седам погинулих морнара су: Карлос Виктор Ганзон Сибајан (23), Кајл Ригсби (19), Труонг Хујнх (25), Александер Даглас (25), Гери Лео Рем Јр., Алек Мартин (24) и Ное Хернандез (26). А како не би доживео сличну судбину, амерички носач авиона Абрахам Линколн вежба велеслалом водама океана, поледајте ОВДЕ како то изгледа. Извор: Јутарњи

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА