Најновије

ОБРТ: Уместо Брнабићеве Бранко Ружић, гаси се Канцеларија за ЕУ!

У преговорима о формирању Владе Србије изгледа да је дошло до одређених промена и рокада

Бранко Ружић (фото: Јутјуб принтскрин)

Мандатарку Ану Брнабић на челу Министарства државне управе наследиће социјалиста Бранко Ружић, док за новоформирани ресор животне средине засад као кандидати фигурирају Горан Триван и Бранислав Недимовић. Ово је тренутни распоред кадровских карата у будућим министарствима, о којима у суботу почиње расправа у Скупштини Србије. Зна се да ће кабинет имати 18 ресора, два више него садашњи, а коначан састав знаће се после консултација унутар напредњачког табора.
Према Предлогу измена Закона о министарствима, који су парламенту упутила 152 посланика странака владајуће коалиције (са листе СНС, ПУПС, СДПС, ПС, СПС и СВМ), осим заштите животне средине биће основано још једно ново министарство - за европске интеграције. Ту, међутим, неће бити кадровских новина јер ће тај ресор водити Јадранка Јоксимовић, која је и до сада у Влади била задужена за европске послове, као министар без портфеља.
Социјалисти ће у будућем кадровском мозаику, осим Ружића, највероватније имати још најмање три члана - Ивицу Дачића, као првог потпредседника и шефа дипломатије, Александра Антића (енергетика) и Славицу Ђукић Дејановић, која ће се и даље бавити популационом политиком.
Сигурна места и у будућој влади, како сада ствари стоје, имају и три актуелна потпредседника: Расим Љајић (трговина), Небојша Стефановић (МУП) и Зорана Михајловић (грађевина).
Очекује се да своје позиције задрже Нела Кубуровић (правда), Душан Вујовић (финансије), Младен Шарчевић (просвета), Александар Вулин (рад), Вања Удовичић (спорт) и Милан Кркобабић (министар без портфеља задужен за јавна предузећа).
До промена би могло да дође у ресорима одбране, привреде, пољопривреде и културе, на чијем челу су тренутно Зоран Ђорђевић, Горан Кнежевић, Бранислав Недимовић и Владан Вукосављевић.
Оснивањем Министарства за европске интеграције гаси се Канцеларија за ЕУ, а све запослене у овом телу, укључујући и в. д. директора Ксенију Миленковић, преузеће новоформирани ресор. С обзиром на то да се формира и ресор екологије, који је до сада био у оквиру пољопривреде, убудуће ће се тај портфељ звати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Појавиле су се и спекулације да би Ђукић Дејановићева могла да се врати на чело парламента, уместо Маје Гојковић.
- О мом повратку на чело парламента заиста није било речи. СПС је на страначким органима договорио имена четири кандидата - каже за "Новости" Славица Ђукић Дејановић.
Склапање кадровског мозаика будуће владе улази у фото-финиш од суботе, за када је Гојковићева сазвала друго ванредно заседање Народне скупштине са једном тачком дневног реда - Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Све о Ани Брнабић
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА