Најновије

ПАРАНОЈА ОД "ИСКАНДЕРА": И Швеђани подлегли притиску!

Војска Шведске намерава да замени старе системе противваздушне одбране. Као разлог, наводи се потенцијална опасност коју представља руско оружје у Калињинграду. Једна од опција за Шведску је амерички систем „патриот“.

"Искандер" (Фото: Министарство одбране Русије)

Шведске снаге за противваздушну одбрану тренутно имају „Рајтеонове“ системе „мим-23 хоук“ (јастреб) а они ће вероватно бити замењени.
- Иако је могуће модификовати или унапредити старе системе, постоји лимит. У том смислу, можемо се сагласити да 'јастреб' постаје стар - рекао је портпарол шведских ПВО снага Карл Сјорстранд.
Додао је да шведске снаге морају да буду способне да одбране земљу од свих могућих претњи, у које не спадају само авиони.
- На пример, постоје балистички пројектили. Ракете 'искандер' су стациониране у Калињиграду. Оне представљају потенцијалну претњу Готланду и нашој престоници. У том случају потребан је бољи систем од 'јастреба - објаснио је Сјорстранд.
Систем „искандер-М“ уведен је у руску војску 2013. године и има домет до 500 километара. Ове године, војска је преместила ракете у Калињинград, који је у „сендвичу“ између чланица НАТО-а Пољске и Литваније. Министар одбране је рекао да је релокација била неопходна како би се супротставили масовном гомилању НАТО снага на руским границама.
Званичници поручују да је у овом тренутку кључно за Шведску да модернизује ПВО системе. Могуће опције су амерички „мим-104 патриот" као и француско-италијански САМП/Т, систем средњег домета.
- Сигурно ће то бити неки од скупљих система, али неће бити тако скуп као што је 'грипен' - рекао је менаџер војних програма Јоаким Левин, алудирајући на авион "јас 39 грипен“, вишенаменски ловац кога производи компанија „Саб“.
У сваком случају, биће потребно време да се нови системи испоруче и спреме за оперативну употребу. Шведска војска ће морати и да обучи људе за руковање новим системом.
- Наш циљ је да прве испоруке стигну до 2020. године - рекао је Левин.
„Мим-23" је ПВО систем средњег домета оригинално намењен за дејство против авиона који лете на средњим и нижим висинама. Током времена, имао је модернизације које су укључивале могућност дејства против ракета као и надоградњу радара. Погледајте ОВДЕ како је Шредер "заволео" Русију. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледало испаљивање "Искандера" у склопу војне вежбе на Далеком Истоку:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА