Најновије

“ЗА ДОМ СПРЕМНИ” ОСТАЈЕ У ЈАСЕНОВЦУ? Ево зашто Срби у Хрватској оптужују Пуповца! (ФОТО/ВИДЕО)

Председник најутицајније опозиционе СДП Давор Бернардић изјавио је да је тешко ишта очекивати од актуелне власти када је реч о уклањању спорне спомен плоче ХОС-овцима у Јасеновцу на којој је уклесан усташки поклич "за дом спремни".

Јасеновац (Фото: Јутјуб)

Бернардић је гостујући на региналној N1 TV подсетио да је премијер Андреј Пленковић у петак демантовао министра управе. 
"Тешко је очекивати ишта, можда је ово само спин и премијер ће у последњем тренутку извући неког аса из рукава, али не верујем. Невероватно ми је да представници националних мањина, које су у великом броју страдале у Јасеновцу, подржавају ову власт која не исказује поштовање према жртвама, мораће то обаснити својој бирачкој бази", казао је Бернардић. 
Вечерњи лист пренео је у петак да је министарство управе, које је Пленковић, како је сам рекао, задужио да сачини "дубинску анализу" о решавању питања спорне спомен плоче са усташким покличом у центру Јасеновца, сачинило закључак да нема законског основа за уклањање спорне плоче.
Пленковић је, међутм, то одмах демантовао, рекавши да влада ње одлучила да спомен плоча ХОС-овцима остаје, али није рекао ни да ће бити уклоњена. 
Спорна спомен плоча припадницима ХОС подигнута је новембра прошле године и до данас хрватска влада није нашла начин за решење тог питања. 
Иначе, Хрватска народна странка, која је од недавно део владајуће коалиције, залаже се за уклањање плоче или бар уклањање усташког поклича. 

Демократски Савез Срба се огласио поводом спорне спомен плоче

У Јасеновцу и даље стоји плоча погинулим припадницима ХОС-а са усташким поздравом "за дом спремни".

Као и последњих 27 година јавно политичког живота Милорад Пуповац критикује Хрватску и успоређује је са НДХ, а од њега зависи Влада исте те државе јер подржава Владу ХДЗ-а као и обично.
Лицемерно је од њега да политички подржава ХДЗ, који успева да сачува власт само због Пуповчевог гласа у Сабору, а на комеморацијама српских жртава 2. светског рата популистички напада власт коју подржава.
ДСС позива Премијера Пленковића да се данашња савремена Хрватска одрекне усташког поздрава "за дом спремни" и да органи реда скину плочу у Јасеновцу са зграде бившег вртића.
Позивамо Милорада Пуповца да ускрати подршку ХДЗ-у и да не подржава Владу државе коју сам успоређује са НДХ, ако већ истински мисли оно шта јавно прича. Милорад Пуповац је део Владе РХ и са својом позицијом подржава усташки поздрав "за дом спремни". Сматрамо да српски представници не требају учествовати у било којој Влади која кокетира са вредностима фашизма.
Прочитати ОВДЕ кога је то овог пута оштро оптужио Бошко Обрадовић?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јасеновац-суштина ужаса.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА