Најновије

ГДЕ БЕЗ ВИЗЕ: Чији је пасош највреднији, и како се рангира српски?

Вредност пасоша одређује се према низу параметара, али најважнији је управо виза.

Нечаки пасош (Фото: Pixabay.com)

Према рангирању Passport Indexa, најбољи су немачки и сингапурски пасоши с којима се без визе може путовати у 159 држава. С пасошем Србије, слободан пут у 112 земаља.
Према истраживању организације Passport Indexa, највећу слободу путовања у свету имају Немци и становници Сингапура, који са својим пасошем, без потребе да ваде визу, могу посетити чак 159 земаља.
Држављани Србије могу без виза путовати у 112 земаља. Од осталих држава региона, Хрвати могу без виза путовати у 144 земље, Словенци у 150, држављани Македоније у 108, Босне и Херцеговине 101, Црне Горе у 105.
На листи се налази и Косово, чији грађани могу без виза у 41 земљу.
Занимљиво је да се, према последњем истраживању, на самом врху уз Немачку, када је у питању слобода кретања, сврстао и Сингапур, који је протеклих месеци за Немачком каскао неколико места. Тако се, на пример, почетком године са сингапурским пасошем могло у 157 земаља, с немачким у њих 158, а сада су земље изједначене. Истиче се и пасош САД-а, који је до пре две године био "најјачи", а сада није ни међу првих десет.
Та места припала су европским земљама, с изузетком Сингапура и Јужне Кореје која је на четвртом месту. Трећа је Шведска, а од петог до десетог места се налазе Данска, Финска, Италија, Француска, Шпанија и Норвешка. Грађани Русије, на пример, без виза могу путовати у 107 земаља, држављани Кине у 58.
На самом дну већ годинама је Авганистан чији држављани без визе могу у само 22 земље, а међу пет најгорих су и Пакистан, Ирак, Сирија и Сомалија.
Прочитајте ОВДЕ како ће изгледати нова српска Влада.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стефановић: 60.000 Албанаца жели српски пасош.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА