Најновије

ПОТВРЂЕНО: Холанђани криви за Сребреницу?!

Апелационо веће хашког трибунала потврдило да Холандија сноси делимичну одговорност за смрт 300 муслимана који су убијени у Сребреници.

Сребреница (Фото: Јутјуб)

Они су убијени након напада босанских Срба на базу под заштитом УН.
У питању је потврда пресуде из 2014. по којој су припадници мировног батаљона УН из Холандије могли да знају да ће муслимански мушкарци и дечаци кој су тражили уточиште у Поточарима бити убијени ако буду натерани да изађу из дела под заштитом УН.
У питању су догађаји из 13. јула 1995, а на пресуду из 2014, на коју се жалила држава Холандија. 
Подсетимо, првостепени суд у Хагу донео је у јулу 2014. године пресуду којом је Холандију прогласио одговорном због тога што њен батаљон, под мандатом УН, није евакуисао више од 300 бошњачких мушкараца избеглих у њихову војну базу у Поточарима, у околини Сребренице, те је та земља проглашена кривом за њихову смрт. 
Званичници холандије су навели да "нико није могао предвидети да ће се догодити геноцид". "Нико није могао ни да помисли да би у Европи 1995. године могао да се догоди геноцид", рекао је правни заступник Холандије Берт-Јан Хутзагерс. 
Суд је тада одбио као неосноване наводе мајки и супруга убијених Бошњака по којима је Холандија одговорна за смрт око 8.000 мушкараца и младића, које су у јулу 1995. године убиле трупе под командом генерала Војске Републике Српске Ратка Младића. У Септембру 2016. објављено је да ће око стотину бивших холандских припадника мировних снага УН можда тужити холандску владу зато што их је послала да бране Сребреницу 1995. године. Погледајте ОВДЕ због чега је хрватски пензиони систем на ивици пропасти. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како је Алија Изетбеговић издао Сребреницу:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА